Stad

Apotheken in de stad gaan hiv-thuistest verkopen

22 juli 2017, 22.51 uur

Whatsapp

Nu moet je er nog voor naar de GGD of de huisarts. Maar vanaf komende week zijn hiv-zelftesten ook te koop bij een aantal apotheken in de stad.

De test die voor 99 procent zekerheid biedt, moet ervoor zorgen dat mensen die opzien tegen een bezoek aan de soa-poli, makkelijker een test doen, schrijft de NOS. De GGD en het Aidsfonds vinden de test een goed idee, maar alleen als die gepaard gaat met goede voorlichting en begeleiding. De zelftest van Insti is al online te verkrijgen, maar in Nederland is dat illegaal.

Meer testen op hiv
De GGD Amsterdam publiceert later dit jaar een onderzoek naar de thuistest. Meer dan duizend mensen deden aan die test mee. Van de mensen die na afloop de vragenlijst van het project invulde, had meer dan 40 procent zich nooit eerder laten testen of was dat al langer dan drie jaar geleden. De test kan er volgens de GGD aan bijdragen dat meer mensen zich testen op hiv.

Lees ook: HIV-testen door heel de stad: 'Resultaat binnen een minuut'

De test gaat onder andere verkocht worden bij de Schinkel Apotheek, waar apotheker Taco van Witsen werkt. Mensen die de test willen kopen, krijgen in een aparte spreekkamer informatie en begeleiding. 'Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om duidelijk te maken dat deze test pas zo'n drie maanden na de infectie duidelijkheid geeft. Heb je kort geleden risico op hiv gelopen, dan is deze test niet geschikt.'

Whatsapp