Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Nieuw beveiligingssysteem voor de metro ernstig vertraagd: 'Flinke tegenvaller'

27 juli 2017, 18.46 uur · Aangepast 28 juli 2017, 08.31 uur · Foto: Johannes van den Akker (stock)

De aanleg van het nieuwe treinbeveiligingssysteem van de metro is ernstig vertraagd. Door problemen met de software kan het systeem niet direct met de oplevering van de Noord/Zuidlijn op het bestaande metronet in gebruik worden genomen. Het risico op verstoringen voor de reiziger van de metro zal hierdoor waarschijnlijk toenemen.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw treinbeveiligingssysteem voor het gehele metronetwerk. Een eerste versie van dit systeem is al aangelegd in de Noord/Zuidlijn, maar door de problemen zal het niet lukken om bij de ingebruikname van de lijn het nieuwe systeem op het gehele net in gebruik te nemen. 

'Flinke tegenvaller'
In een brief aan de gemeenteraad staat dat de vertraging komt door problemen met de software. 'Een precieze planning wordt pas gemaakt als Alstom de software-problemen heeft opgelost. Dit is een flinke tegenvaller', aldus de gemeente. 

Risico op verstoringen
De vertraging betekent dat het huidige treinbeveiligingssysteem langer in stand gehouden moet worden. Bovendien zullen er bij de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn twee beveiligingssystemen naast elkaar moeten werken, 'wat in technische - en organisatorische zin significante aanpassingen vraagt die tijd en geld kosten', aldus het stadsbestuur. Ook kan er niet worden uitgesloten dat het risico op verstoringen voor de reiziger van de metro toeneemt.

De ingebruikname van de Noord/Zuidlijn, die nog altijd gepland staat voor 22 juli 2018, zal door de problemen waarschijnlijk niet vertraagd worden. De gemeente gaat proberen om de schade die door de vertraging ontstaat te verhalen op leverancier Alstom.