Start van hoofdcontent

112

nl

Langslepende problemen Schipholtunnel voorbij: bij rookontwikkeling mogen treinen doorrijden

1 augustus 2017, 09.39 uur · Aangepast 1 augustus 2017, 10.08 uur

Het drama rondom de Schipholtunnel lijkt definitief verleden tijd nu verantwoordelijke partijen hebben besloten dat treinen bij lichte rookontwikkeling voortaan zachtjes kunnen doorrijden.

Vaak gaat het namelijk om een loos brandalarm, waardoor het treinverkeer volledig ontregeld raakt met urenlange vertragingen als gevolg. Er is maanden getest met een speciale 24/7 bijstandsunit van ProRail op de luchthaven, die binnen 10 minuten in de spoortunnel kan kijken wat er aan de hand is als rookmelders afgaan, schrijft De Telegraaf vanmorgen.

Lees ook: Geen treinen van en naar Schiphol door brandmelding

Het brandalarm gaat tot maximaal 20 keer per jaar af. Tot voor kort werden uit voorzorg alle vier de tunnelbuizen gesloten. Het leverde in heel Nederland een kettingreactie op bij de dienstregeling van de NS. Hierdoor misten vliegtuigpassagiers regelmatig hun vlucht.

Vanaf nu komt dus eerst personeel van de bijstandsunit poolshoogte nemen, voordat het treinverkeer wordt stilgelegd. 'Alleen bij serieuze incidenten dus', zegt een woordvoerder van ProRail. 'De problemen zijn nu opgelost.'