Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stad investeert in enorme broedplaats voor (Amsterdamse) kunstenaars bij Halfweg

1 augustus 2017, 15.24 uur

12.000 vierkante meter, zo groot is het voormalige kantorencomplex van aannemersbedrijf BAM bij Halfweg, dat momenteel omgetoverd wordt tot broedplaats BOGOTá. In september worden de verschillende ruimtes betrokken door de eerste kunstenaars, muzikanten en andere creatieven.

Hoewel het terrein een stuk buiten de stad ligt, heeft de gemeente besloten een groot deel van de verbouwing te financieren. Het terrein werd door in totaal 12 investeerders, inclusief het gemeentelijke Bureau Broedplaatsen Amsterdam vorige maand gekocht. De kantoorpanden worden momenteel verbouwd en moeten straks ateliers, oefenstudio's of kantoorruimtes worden voor ongeveer 250 kunstenaars, muzikanten en start-ups. De totale kosten voor de aankoop en verbouwing van BOGOTá liggen om ongeveer 2,8 miljoen euro.

Steeds minder plek voor grote broedplaatsen
Via de Commissie Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA) kunnen ongeveer 100 Amsterdamse kunstenaars via een huurkorting een plekje krijgen op de broedplaats. 'Amsterdam is een kunststad en zo willen we ons ook blijven profileren', zegt een woordvoerder van CAWA. Toch is er in de stad steeds minder plek voor grote broedplaatsen, waarbij hij refereert aan de NDSM-werf waar veel woningen gebouwd worden. Een groot complex bij Halfweg is dan een mooi alternatief, zo zegt hij.

Op het terrein staan ook twee grote loodsen die plek moeten gaan bieden aan kunstenaars die veel ruimte nodig hebben, zoals beeldhouwers en houtbewerkers. In twee andere loodsen komen expositieruimtes en aan de achterkant van het terrein, langs het water, wordt een terras gemaakt voor een horecaondernemer.

Niet eerste broedplaats buiten de stad
Omdat de nieuwe broedplaats op zo'n 14 kilometer van het centrum ligt, kunnen kunstenaars gebruikmaken van een gratis fiets en komt er ook een deelbusje om materialen te vervoeren. Overigens is het niet de eerste grote broedplaats buiten de stad. Al in 1994 werd De 1800 Roeden opgericht. Tientallen kunstenaars hebben daar een atelierruimte in voormalige munitiedepots. De 1800 Roeden ligt ook langs de Haarlemmerweg richting Halfweg.