Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Stichting helpt statushouders te integreren via voetbal

2 augustus 2017, 20.10 uur

Gebruik voetbal om te integreren. Mek Yekello kwam op dat idee. Hij kwam tientallen jaren geleden als vluchteling naar Nederland en vond het moeilijk om de taal te leren en om met mensen in contact te komen. Nu, 23 jaar later, heeft hij een stichting om jonge vluchtelingen te helpen, en organiseert hij veel activiteiten.

Voetballen is dus een van die activiteiten. Elke woensdag en zaterdag komen verschillende statushouders uit Amsterdam bij elkaar. Natuurlijk om een balletje te trappen, maar vooral om bij te praten. Zo ook Tekleweini Tesfahiwet en Dawit Feshatsion. Zij zijn een paar jaar geleden naar Nederland gekomen.

'Makkelijker maken'
Het gaat nu goed, maar het is allemaal niet makkelijk en Mek weet dat als geen ander. 'ik heb in hun schoenen gestaan en weet hoe moeilijk het is. En als ik bijspring kan ik het wat makkelijker voor die jongens maken', zegt hij.

Volgens Mek is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk met de maatschappij mee kunnen doen en aansluiting vinden. De jongens kunnen daarom voor alles bij hem terecht. 'Als ik een brief niet goed begrijp, vertelt Mek wat het betekent', noemt Dawit als voorbeeld. 'In mijn land kijk je ouderen niet in de ogen aan, maar in Nederland is dat anders', zegt Tekleweini.

Contact met Amsterdammers
En na het voetballen neemt Mek de jongens regelmatig mee naar buurtcentra waar ze in contact komen met Amsterdammers. Want hij wil ook dat die juist weer meer leren over zijn stichting en de jongeren die hij begeleid. 'De maatschappij ook over Eritrese statushouders laten weten, waar ze vandaan komen en wat voor cultuur ze hebben.'

Op dit moment helpt de stichting Ykeallo tussen de 50 en 100 statushouders, allemaal afkomstig uit Oost-Afrika. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via zijn site.