Start van hoofdcontent

Stad

nl

Excuus voor DNA-spoor in huis gedode man: 'Het was mijn tweelingbroer, die zit nu bij IS'

3 augustus 2017, 15.13 uur · Aangepast 4 augustus 2017, 10.58 uur

Het Openbaar Ministerie eist 16 jaar cel tegen Tzeichoun E. (30), de Grieks-Duitse man die ervan wordt verdacht dat hij op 3 of 4 mei vorig jaar de Amsterdammer Frens Smit in zijn woning in West heeft doodgestoken. Hij zou daarna ook nog twee Griekse iconen (religieuze schilderijen) uit het huis hebben gestolen.

Smit (51) werd op 4 mei door agenten gevonden op bed, met veel bloed om zich heen. Hij was waarschijnlijk al enkele dagen overleden. Een buurtbewoner wees de politie op een vreemde geur bij het huis aan de Jan van Galenstraat. 

De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht en wilde ook vandaag in de rechtbank niets zeggen. 'Ich sweige' antwoordde hij op alle vragen van de rechtbank. Hij was vorig jaar mei thuis, bij zijn ouders in Hannover.

Lees ook: Verdachte vast voor betrokkenheid bij dood man Jan van Galenstraat

Meerdere DNA-sporen
Volgens de officier van justitie is er geen twijfel over mogelijk dat E. degene is die Smit heeft gedood en daarna de iconen waar Smit zo trots op was heeft meegenomen naar zijn huis in Duitsland.

In het huis van het slachtoffer is op meerdere plekken DNA van de verdachte gevonden, onder meer in de vorm van bloed. De iconen waren volgens verklaringen van de ouders van de verdachte gewikkeld in een rode jas en een deken met zebraprint. Precies zo’n deken had Frens Smit op zijn bank liggen, verklaarde een bekende van hem.

'Ik was het niet, het was mijn tweelingbroer'
Apart aan de zaak is dat E. en zijn ouders hebben verklaard dat zijn zoon een tweelingbroer heeft die zich bij terreurgroep IS heeft aangesloten. Het DNA-profiel van een eeneiige tweeling is identiek. 

Er is geen tweelingbroer, zegt de officier van justitie. Dat is een leugen. Medische dossiers wijzen daar niet op. Misschien is het een slimme tactiek? Er is alleen een oudere broer, zegt het OM. De officier van justitie noemde de verklaringen van de ouders 'ongeloofwaardig en misschien wel leugenachtig'.

Overigens is er ook een vingerafdruk van E. gevonden in de woning. Dat blijft een uniek spoor, ook bij een eeneiige tweeling.

Lees ook: Dode man in woning West gevonden na 'vreemde geur'

'OM doet aan scenario-denken'
Volgens de advocaat van de verdachte is er geen enkele aanwijzing dat de verdachte begin mei 2016 in Amsterdam was. Ook is het niet duidelijk wat zich in het huis heeft afgespeeld. ‘De politie heeft zelfs een informant ingezet en telefoongesprekken zijn afgeluisterd om daar achter te komen, maar dat is niet gelukt.’ 

Daarnaast is er geen idee over de aanleiding, zegt hij. 'Het OM doet aan scenario-denken.' 

Zelfmoord?
Wat ook gebeurd kan zijn volgens de advocaat is dat Smit zichzelf iets heeft aangedaan. De wonden doen het meest denken aan zelfmoord, volgens de schouwarts. Smit zou al eens een zelfmoordpoging hebben gedaan en had psychische problemen.

De advocaat wees ook op het mogelijke scenario dat de DNA-sporen in het huis niet van E. zijn maar van zijn eeneiige tweelingbroer. 'Zijn ouders hebben verklaard dat hij een tweelingbroer heeft die zich bij IS heeft aangesloten. Dan zouden de sporen van hem kunnen zijn.'