Stad

Brandweercommandant Leen Schaap onder vuur na Canal Parade

8 augustus 2017, 19.44 uur · Aangepast 9 augustus 2017, 11.31 uur

Er is flinke kritiek vanuit de brandweer op de Roze in Rood-boot die meevoer met de Canal Parade. Brandweerlieden op de kade zouden de boot genegeerd hebben, en ook op Facebook vallen er harde woorden. Die lijken vooral op brandweercommandant Leen Schaap gericht te zijn.

'Wat een diepdroevige vertoning van het grootste beroepskorps van Nederland', schreef een brandweerman. Organisator Roze in Rood, het LHBT-netwerk van de brandweer, meldt bovendien dat ze door een ploeg brandweerlieden van Amsterdam tijdens de tocht volkomen genegeerd werden.

'De stoerste boot'
Op een inmiddels verwijderde racistische reactie waar Het Parool melding van maakt na, lijkt de kritiek zich vooral op brandweercommandant Leen Schaap te richten. 'De eerste keer dat brandweer Nederland meevaart, en dan ook nog met de stoerste boot', zei Schaap zaterdag. Maar daarmee vergat hij wel wat, zo schrijven meerdere brandweermensen op Facebook. I

In 2003 deed de Amsterdamse brandweer al mee, een jaar daarna zelfs met een mannen én een vrouwenboot. 'Dát was tenminste een deelname en vertegenwoordiging van de brandweer aan de Gay-parade, maar dit? Zwaar teleurstellend!'

Niet gezellig bij de brandweer
Het brandweerpersoneel ligt al langer overhoop met de korpsleiding. In een rapport over de bedrijscultuur beschuldigde commandant Schaap zijn personeel onder meer van discriminatie, wat hem niet in dank werd afgenomen.

De korpsleiding zegt in gesprek te willen met de criticasters, en zegt in het midden te laten of het als kritiek op de boot of op de brandweercommandant wordt gezien.