Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man met jerrycan benzine: 'Ik had geen plan haar te verbranden, anders was dat wel gebeurd'

10 augustus 2017, 14.46 uur · Aangepast 10 augustus 2017, 20.05 uur

Wat ging er om in het hoofd van de 34-jarige Olalekan S. toen hij in het najaar van 2015 in Nieuw-West een minderjarig meisje achtervolgde met een met benzine gevulde jerrycan? Die vraag stond vanmorgen centraal in de rechtbank. 

Op 2 oktober 2015 aan het begin van de avond krijgt de meldkamer van de politie meerdere verontrustende telefoontjes binnen. Getuigen zien hoe een man vanuit de Comeniusstraat achter twee meisjes aanrent. Hij draagt een jerrycan met daarin benzine en hij dreigt volgens de getuigen een van de twee jonge vrouwen in brand te willen steken.

Benzinelucht
Zover komt het niet. Er ontstaat weliswaar een worsteling in de buurt van de tramhalte van station Lelylaan, maar niemand raakt gewond. Als de politie een kwartier later arriveert, blijkt al snel dat het gaat om de eigenaar van een belwinkel op de Comeniusstraat. Als agenten de winkel in lopen, ruiken ze direct een sterke benzinegeur.

'Levend verbranden'
In een eerste verklaring zegt eigenaar Olalekan S. dat hij het meisje 'in de fik wilde steken' en dat ze 'levend moest verbranden', omdat zij een telefoon uit zijn winkel had gestolen. Achterin de winkel treffen agenten de jerrycan aan.

Maar een aangifte komt er niet en de identiteit van het meisje blijft onbekend. Dát S. achter een meisje is gerend met een jerrycan benzine staat vast: het taferaal is vastgelegd door bewakingscamera's.

Schrikken
Later - als S. vastzit - trekt hij zijn eerdere verklaring in. Hij zegt dat hij het meisje niets wilde aan doen. Hij wilde haar enkel laten schrikken. 'Ik had geen plan om haar te verbranden, anders was het wel gebeurd.' Over de jerrycan zegt verklaart hij dat die in zijn winkel stond om zichzelf te beschermen tegen inbrekers. Er was al eens ingebroken en met de jerrycan had hij potentiële, nieuwe inbrekers willen afschrikken.

Onderdak
In de kelder van de belwinkel aan de Comeniusstraat treft de politie een aantal matrassen, een bankstel, kleding en een doucheruimte aan. Er blijken regelmatig minderjarige meisjes te verblijven die zijn weggelopen uit verschillende jeugdinstellingen. Maar volgens het Openbaar Ministerie zaten de meisjes daar vrijwillig en zijn er geen strafbare feiten gepleegd.

Expressief
Olalekan S. zelf zwijgt vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Zijn advocaat benadrukt dat S. 'gewoon heel expressief is' en dat hij 'opeens van alles kan roepen'. Volgens zijn raadsvrouw is S. makkelijk boos te krijgen 'en dat is niet altijd handig'.

Geen cel
Officier van Justitie Rob Kloos ziet geen aanleiding om Olalekan S. terug naar de gevangenis te sturen. Hij heeft al bijna 189 dagen in voorarrest vastgezeten. 'We moeten vaststellen dat het formeel om een heftig gebeurtenis gaat, maar we moeten ook constateren dat het allemaal niet is gebeurd. Er is geen letsel.' Het OM eist daarom een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

Opgeblazen
De advocaat van S. stelt dat het verhaal is opgeblazen door politie en justitie, die in de media onterecht verkondigden dat S. het meisje al zou hebben overgoten met benzine. Ook van het verhaal van de minderjarige meisjes die tegen hun wil zouden zijn vastgehouden, blijft volgens haar niets over.

Ze benadrukt dat S. alles kwijt is: naast zijn inkomen, is hij ook zijn woning kwijt. De rechtbank doet op 24 augustus uitspraak.