Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Mira met persoonlijke voorstelling over borstkanker op de Parade: 'Hopelijk krijg ik het publiek mee'

11 augustus 2017, 20.12 uur

Het rondreizende theaterfestival de Parade is weer neergestreken in Amsterdam. Een van de voorstellingen die daar te zien is, is die van Mira van der Lubbe. Zij kwam erachter dat ze het borstkankergen draagt. In de voorstelling 'Maak van je shit een hit' vertelt ze hierover.

Mira kwam er drie jaar geleden achter dat ze drager is van het BRCA-1-gen. Ze heeft daardoor zo'n 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Ook de kans op eierstokkanker is groter.  'Ik ga ervoor kiezen om mijn borsten preventief te verwijderen, maar dat is nog niet aan de hand. Eerst ga ik deze voorstelling doen', legt ze uit.

De keuze om haar borsten te laten verwijderen was niet makkelijk. 'De keuze om het wel of niet te doen is al lastig, omdat borsten heel erg met vrouwelijkheid en seksualiteit te maken hebben. Als je van plan bent daarin te gaan snijden, dat is best wel heftig.'

Door het maken van een voorstelling hierover, kon Mira zich meer verdiepen in haar eigen situatie. Ook is ze in contact gekomen met lotgenoten. In Utrecht, waar de voorstelling hiervoor te zien was, werd de voorstelling goed ontvangen.

'In Utrecht reageerde het publiek boven verwachting goed. Dat was superfijn. Ik vind het wel spannend, omdat het Amsterdamse publiek brutaler kan zijn en wat heftiger is. Ik hoop heel erg dat het mij, net zoals in Utrecht, lukt om de mensen mee te krijgen.'

Mira's voorstelling is tot en met maandag te zien, de Parade duurt tot en met 27 augustus.