Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer dan 200 afvalmeldingen per dag, Amsterdammer is troep zat

16 augustus 2017, 16.37 uur · Aangepast 16 augustus 2017, 18.24 uur

Amsterdammers hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 32.000 keer melding gedaan van afval, dat zijn ruim 200 meldingen per dag. In dezelfde maanden komt het totaal aantal klachten uit op 66.382, bijna de helft van de Amsterdamse ergernissen gaan dus over vuil op straat.

In 2014 kwamen er in totaal 90.000 mora's, meldingen openbare ruimte Amsterdam, binnen bij de gemeente, zo weet Het Parool.  In 2016 waren dat er al 150.000. De meldingen gaan niet allemaal over afval. Zo wordt er ook klachten geregistreerd over taxi's, wildplassen, kapotte straatverlichting, gladde wegen en nog heel veel meer. Maar uit cijfers van dit jaar blijkt dat het merendeel van de meldingen over afval gaat.

Lees ook: Nog meer afval op straat, nu in De Pijp: 'Woon ik hier op een vuilnisbelt?'

Meer klachten via social media
Wanneer er troep op straat ligt, er verhuisafval gedumpt wordt, of er overvolle afvalcontainers zijn, konden inwoners vroeger alleen een melding doen via het telefoonnummer 14020. Maar nu er ook gemeld kan worden via de site Amsterdam.nl, de app Verbeterdebuurt en gewoon via social media, krijgt de gemeente veel meer klachten binnen.

De meeste klachten moeten binnen drie dagen opgelost zijn. Het stadsdeel Centrum liet eerder al weten het afvalprobleem, onder andere ontstaan door de grote hoeveelheid toeristen, niet langer aan te kunnen. 'Ja, er is een vuilnisprobleem', zei stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje daar eerder over. 'Dus we maken de stad goed schoon, maar daarna vervuilt het vrij snel.'

Lees ook: De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

Ludieke actie rond Westerpark
Omwonenden van het Westerpark begonnen onlangs met een ludieke actie. Zij maken selfies met afval als dat weer eens in het park ligt. Hun hoop is dat door de hoeveelheid foto's mensen minder makkelijk hun afval op straat gooien.