Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad onderzoekt fysieke barrières op drukke plekken na aanslag Barcelona

25 augustus 2017, 16.53 uur · Aangepast 25 augustus 2017, 20.34 uur

De gemeente gaat samen met ondernemers kijken waar er in de stad fysieke barrières kunnen worden geplaatst. Dat is vanochtend besloten tijdens een gesprek tussen vertegenwoordigers van ondernemers uit de binnenstad, burgemeester Van der Laan en politiecommissaris Aalbersberg.

In Barcelona kwamen vorige week donderdag 13 mensen om het leven en raakten meer dan 130 mensen gewond, toen een busje inreed op een mensenmassa op de toeristische Ramblas. Naast het spreken over zorgen die Amsterdamse ondernemers mogelijk hebben, wilde Van der Laan ook vertellen over de gevolgen die de aanslag heeft voor Amsterdam.

Lees ook: TV de hele dag aan met nieuws uit Barcelona: 'Het is zo verdrietig'

Veiligheidsgevoel afgenomen
Ondernemersvereniging Amsterdam City heeft tijdens het gesprek aangegeven dat de veiligheidsgevoelens van de ondernemers 'drastisch zijn afgenomen'. De ondernemers gaven aan dat de gevoelens van onveiligheid serieus genomen moeten worden. De komende weken zal worden besloten op welke plekken en in welke vorm er barrières geplaatst worden. 

Verzinkbare paaltjes
Voorafgaand aan dat besluit gaat de gemeente nu drie weken onderzoek doen op drukke plekken met een grote symbolische waarde en internationale uitstraling. Dan gaat het bijvoorbeeld om inritten van de Kalverstraat en een aantal drukke pleinen in de stad. Onderzocht wordt of er bijvoorbeeld verzinkbare palen geplaatst kunnen worden, zo meldt de ondernemersvereniging aan AT5. De gemeente benadrukt dat het onderzoek naar de maatregelen niet betekent dat er concrete aanwijzingen voor aanslagen in de stad zijn.

Na eerdere aanslagen in diverse Europese steden ging de burgemeester ook in gesprek met onder meer de LHBT-gemeenschap, met poppodia, de Joodse gemeenschap, moskeeën en nieuwsredacties.