Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel nepvuurwapens mee terug van vakantie: politie waarschuwt ouders

29 augustus 2017, 19.36 uur

Een leuke souvenir of als speeltje voor de kids: op vakantie worden veel nepvuurwapens gekocht en die worden mee terug genomen naar Amsterdam. Na iedere zomer ziet de politie meer incidenten met nepvuurwapens. Maar het is genoeg, teruggekeerde vakantiegangers worden nu gewaarschuwd.

In Nederland is het verboden om een nepvuurwapen bij je te dragen. Daarnaast is het ook nog eens levensgevaarlijk, omdat de politie niet altijd onderscheid kan maken in dreigende situaties. Met alle gevolgen van dien. Zo werd er afgelopen nacht in Doetinchem een man met een nepvuurwapen neergeschoten door een agent.

Lees ook: Moeder tiener met nepwapen verbolgen: 'Ze hadden geen kwaad in de zin'

'Vuurwapen getrokken'
Politiewoordvoerder Rob van der Veen benadrukt het probleem van de nepwapens, want ook in de stad zijn er geregeld incidenten. 'Ik heb dat zelf ook wel meegemaakt. Dan trek ik ook mijn vuurwapen, omdat ik ervan uit ga dat ik met een echt vuurwapen te maken heb, want daar handelen we namelijk naar.' Hoewel het in sommige gevallen om een balletjespistool kan gaan, zijn veel van de vuurwapens niet van echt te onderscheiden.

Kijk naar de onderstaande foto en zeg het maar: echt of nep?

abc5media_image_1

Ze zijn allemaal nep. Maar dat is dus niet te zien, zegt Van der Veen. 'Wij zien eigenlijk altijd dat na vakanties, dat er altijd speelgoed of nepvuurwapens meegenomen zijn, vaak door kinderen omdat het zo leuk is. Sommige ouders zeggen: "Nou, het kan geen kwaad, want er komt alleen een balletje uit".'

Lees ook: Agent pakt 'intimiderend' nepwapen af van 16-jarige jongen in Staatsliedenbuurt

Verboden voor volwassenen
Voor volwassenen is het verboden om een nepvuurwapen te dragen. Maar kinderen tot 14 jaar mogen een speelgoedwapen met Europees keurmerk gewoon bij zich dragen. Van der Veen doet een beroep op ouders: 'Weet waar je kinderen mee bezig zijn. En als ze zo'n wapen hebben en het is niet legaal, zorg dat dat dan niet in huis is. Is het wel legaal maak dan goede afspraken, dat dat ding niet mee de straat op mag.'