Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks wil zorgboerderij De Boterbloem redden

29 augustus 2017, 22.16 uur · Aangepast 30 augustus 2017, 13.02 uur

Zorgboerderij De Boterbloem in Nieuw-West dreigt te moeten verdwijnen omdat er enorm bedrijventerrein rond de boerderij gaat worden gebouwd. Maar GroenLinks is het hier niet mee eens en dus heeft de partij raadsvragen gesteld.

Het gebouw van het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam kan volgens de plannen blijven bestaan, maar op de omliggende grond wordt gebouwd. En volgens de beheerder is het daarom einde oefening voor de boerderij. 

'Uitermate onwenselijk'
Maar GroenLinks hoopt hier nog een stokje voor te steken. Jorrit Nuijens en Zeeger Ernsting van GroenLinks noemen het 'uitermate onwenselijk' dat de boerderij wellicht moet verdwijnen, vanwege de meerwaarde voor de directe omgeving en Amsterdam. Volgens de fractieleden is ook niet aangetoond dat het bedrijventerrein niet rondom de boerderij gerealiseerd kan worden. Nuijens en Ernsting vragen het college de plannen van het te bouwen bedrijventerrein aan te passen als de boerderij inderdaad weg moet. 

Lees ook: De Boterbloem vreest voor voortbestaan door komst bedrijventerrein

Afspraken met stadsdeel
Ook zet de partij vraagtekens bij realisatie zelf van het nieuwe terrein. Volgens de fractieleden zou het nieuwe terrein pas hoeven te worden opgeleverd als een naastgelegen terrein is volgebouwd. De opleverdatum van het nieuwe terrein is nu 1 november en volgens GroenLinks is het 'oude' terrein nog niet vol. Dus dat druist volgens Nuijens en Ernsting tegen de afspraken met stadsdeel Nieuw-West in.

Plannen al uit 2008
Bij de Boterbloem werken mensen met een psychiatrische, criminele of verslavingsachtergrond. Ze verkopen hun zelf geteelde groenten. Al in 2008 waren er plannen om een bedrijventerrein aan te leggen. Deze werden toen in de ijskast gezet vanwege de crisis. Maar de crisis is voorbij en daarom wil de projectontwikkelaar nu gaan bouwen. 'Ze hebben er een tijd lang nog gebruik van kunnen maken, maar het is altijd duidelijk geweest dat er een einde aan zou komen. En dat moment is nu daar', zei de ontwikkelaar eerder regen AT5.