Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten massaal aan de blauwe band: al 2500 'leasefietsen' in de stad

31 augustus 2017, 11.56 uur · Aangepast 31 augustus 2017, 14.14 uur

Als je de laatste dagen langs of over Roeterseiland bent gekomen dan moet het je opgevallen zijn: tientallen fietsen met blauwe voorbanden die geparkeerd staan bij de UvA. En voordat je nu denkt: 'Daar gaan we weer'. Nee, het is geen nieuw deelfietsenbedrijf.

Swapfiets zoals het bedrijf achter de fietsen heet, wil Amsterdammers graag op hun leasefietsen hebben, al noemt Steven Uitentuis het liever een fietsabonnement. Samen met drie andere studenten uit Delft begon Uitentuis een paar jaar geleden met het bedrijf, dat nu een sterke groei doormaakt.

Lees ook: Plots einde aan deelfietsen: gemeente verwijdert rijwielen in openbare ruimte

'Spotify maar dan voor de fiets'
Het grote verschil met deelfietsprojecten als Flickbike of oBike? De Swapfiets is geen deelfiets. 'Wij zijn het equivalent van Spotify en Netflix maar dan voor de fiets', zegt Uitentuis. Mensen die een fiets van het bedrijf willen, melden zich aan en na het maken van een afspraak wordt de fiets geleverd, of hij kan opgehaald worden.

Gebruikers betalen daarna maandelijk 15 euro abonnementskosten. Is de fiets kapot, dan komt een reparateur de fiets maken. Lukt dat niet binnen tien minuten dan wordt hij 'geswapt' voor een andere. 'Het grote verschil met fietsdeelbedrijven is dat wij niet verhuren in de openbare ruimte. Je gebruikt hem echt als je eigen fiets.'

Lees ook: Fietsverhuurders woedend over deelfietsen: 'Oneerlijke concurrentie'

Geen extra fietswrakken
Besluit een gebruiker het abonnement op te zeggen dan wordt de betreffende fiets meteen opgehaald, zo zegt Uitentuis. Hij belooft geen extra fietswrakken in de stad. In Delft is het bedrijf zelfs met een proef bezig om samen met de gemeente andere fietswrakken te verwijderen.

abc5media_image_1

Swapfietsen bij Roeterseiland

Met een ander bekend fiets-probleem is het bedrijf inmiddels wel bekend. 'We hebben er al een paar uit het depot moeten halen. We doen een wekelijkse trip en dat komt met name door foutparkeerders.' 

Lees ook: 'Jammer dat aantal Amsterdammers voordelen van deelfietsen niet ziet'

5000 Swapfietsers
Swapfiets is sinds twee maanden in de stad actief. Maar in de laaste week gaat het opeens hard. Het bedrijf zocht speciaal voor de intreeweek contact met de UvA en VU. Veel nieuwe studenten maken gebruik van het abonnement. Zoveel zelfs dat er inimddels al 2500 actieve gebruikers rondrijden in de stad. Het bedrijf hoopt tegen het eind van het jaar 5000 Swapfietsers in de stad te hebben.

Toeristen en dagjesmensen kunnen geen abonnement bij het bedrijf afsluiten. De fietsen zijn echt bedoeld voor inwoners van de stad. Tot nu toe heeft het bedrijf vooral veel positieve reacties van gebruikers gekregen, zegt Uitentuis. 'Al zal een aantal fietsenmakers minder blij met ons zijn.'