Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geschorste topambtenaar Saadia A.T. ontslagen

31 augustus 2017, 15.47 uur · Aangepast 31 augustus 2017, 17.47 uur

Eberhard van der Laan heeft Saadia A. T., topambtenaar en tot voor kort de 'rechterhand' van de burgemeester, strafontslag gegeven. Dit laat Van der Laan weten in een brief aan de gemeenteraad.

De topambtenaar was al geschorst, maar uit onderzoek blijkt dat de verdenkingen zo ernstig zijn dat de gemeente haar per direct heeft ontslagen.

Lees ook: 'Geschorste topambtenaar is rechterhand Van der Laan'

A.T. zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. In een persbericht schrijft de burgemeester dat 'deze belangenverstrengeling eruit bestond dat de medewerker, in strijd met de gemeentelijke regelgeving en gedragscode, opdrachten heeft gegund aan een persoon voor uiteenlopende rollen en via verschillende bedrijven, waar zij privé een relatie mee heeft (gehad)'. Van der Laan schrijft ook dat er is gesjoemeld met een offerte: 'Deze is opgemaakt en gewijzigd door de medewerker zelf.'

De gemeente heeft besloten zolang het onderzoek loopt geen gebruik te maken van de mensen en bedrijven die de opdrachten zouden uitvoeren. Om wat voor opdrachten het precies gaat is niet bekend. Daarnaast laat de gemeente onderzoeken welke rol zij hebben gespeeld in de belangenverstrengeling.

Vorige maand onthulde De Telegraaf dat A. T. meerdere malen niet goed heeft ingegrepen bij de ernstige signalen over het ronselen van moslimjongeren voor het kalifaat. Op 14 september volgt een spoeddebat over deze zaak.