Start van hoofdcontent

112

nl

Twee jaar celstraf na vondst AK-47-geweren, pistool en bivakmuts in busje

3 september 2017, 14.00 uur · Aangepast 3 september 2017, 15.24 uur

De rechtbank heeft deze week twee mannen veroordeeld tot twee jaar celstraf vanwege vuurwapenbezit. Ze waren in maart van dit jaar aangehouden in Zuid.

Ze werden, samen met een ander, door agenten in burger gezien in het Amstelpark. Omdat zij vonden dat het trio er verdacht uit zag en zich verdacht gedroeg, hielden agenten in uniform hen korte tijd later staande voor een controle. De auto waarin ze toen reden bleek gestolen en de mannen zijn aangehouden. Ook had een van hen een sleutel van een eveneens gestolen Volkswagen Caddy bij zich.

Lees ook: Toevallige vondst BMW vol wapens met behulp van verkeerscamera

AK-47
In de laadruimte van de Caddy, die geparkeerd stond op de Jacob Obrechtstraat in Zuid, lagen twee AK-47-geweren en een pistool. Ook lag er een bivakmuts en een jerrycan gevuld met benzine. Er werd dna-materiaal van de verdachten op de wapens en de spullen gevonden.

De twee, een 50-jarige en een 35-jarige man, werden beiden veroordeeld tot twee jaar celstraf vanwege vuurwapenbezit. De derde man, die dertig jaar oud is, kreeg 88 dagen celstraf voor het bezit van vuurwapenmunitie en cocaïne. Die straf is net zo lang als zijn voorarrest, waardoor hij vrijkomt. 

Liquidaties
'In Amsterdam vinden met enige regelmaat liquidaties plaats waarbij automatische wapens gebruikt worden. Het behoeft dan ook geen betoog dat het voorhanden hebben van deze wapens en munitie een ernstig strafbaar feit betreft', stelt de rechtbank. 'Dergelijke wapens dienen geen ander doel dan anderen in onze samenleving te bedreigen, te verwonden of te doden.'

Lees ook: Broers die werden gepakt na 'verkeerscontrole' weer vrij

De advocaten van de verdachten vonden onder meer de verkeerscontrole niet rechtmatig, maar de rechtbank ging daar niet in mee en verwees naar een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Die vond dat een verkeerscontrole ook gebruikt mag worden voor opsporing, mits er om rij- of kentekenbewijs is gevraagd.