Start van hoofdcontent

Stad

nl

Enorme stijging van verkeersongelukken met minderjarigen

5 september 2017, 16.42 uur · Aangepast 5 september 2017, 19.48 uur

Het aantal minderjarigen dat betrokken raakt bij een verkeersongeluk stijgt in Amsterdam veel harder dan het landelijk gemiddelde.

Afgelopen weekend berichtten meerdere media over een stijging van het aantal kinderen en jongeren dat betrokken raakte bij een verkeersongeluk. Ten opzichte van begin 2014 was er de eerste zes maanden van dit jaar een stijging van ruim 18 procent. Maar in Amsterdam gaat het om toename van maar liefst 42,5 procent.

Lees ook: 'Maaltijdbezorgers moeten op verkeersles'

In de eerste zes maanden van dit jaar waren 171 minderjarigen betrokken bij een verkeersongeluk in de stad. Van hen raakten 51 gewond, één overleefde het niet. In de eerste helft van 2014 waren er 'slechts' 120 minderjarigen betrokken bij ongelukken. Het aantal slachtoffers nam de afgelopen jaren wel enigszins af.

22.000 ongelukken
Dat blijkt uit cijfers van Star (Smart Traffic Accident Reporting), een samenwerking van onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars. 'Het gaat niet de goede kant op met de verkeersveiligheid in Nederland', stelt de organisatie. Er zijn extra zorgen om jongeren die betrokken raken bij ongevallen, omdat zij statistisch gezien vaak slachtoffer zijn na een aanrijding.

Lees ook: Vier doden in tien jaar: waarom blijft kruispunt Heineken Brouwerij zo gevaarlijk?

Sinds begin 2014 raakten in totaal 1173 minderjarigen betrokken bij een verkeersongeval in de stad. Dat leidde tot 507 gewonden en vier doden. In totaal vielen er in Amsterdam in die periode een kleine 6000 slachtoffers bij ruim 22.000 ongevallen.

Vooral jongens
Minderjarige bromfietsers (288) en snorfietsers (270) waren vaker betrokken bij een ongeluk dat fietsende kinderen en jongeren (200). Die laatste groep is desondanks wel vaker slachtoffer dan brom- en snorfietsers. Jongens waren veel vaker dan meisjes betrokken bij verkeersongevallen op de scooter (zo'n vier op de vijf gevallen).

Lees ook: Invasie van scooters in de stad

Jongeren die betrokken zijn bij een verkeersongeval zijn niet altijd zelf het slachtoffer, maar kunnen ook veroorzaker zijn.