Start van hoofdcontent

Stad

nl

AMC en VUmc mogen fuseren

5 september 2017, 16.58 uur · Aangepast 5 september 2017, 17.13 uur

De twee academische ziekenhuizen van de stad mogen samengaan, dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag besloten. De ACM zegt dat er na de fusie voldoende keuzemogelijkheid is voor patiënten en zorgverzekeraars.

Met de fusie krijgt het 'superziekenhuis' 30 tot 40 procent van de Amsterdamse markt in handen. De ACM concludeert dat het AMC en VUmc niet te machtig worden. 'In de regio zijn andere ziekenhuizen die ook (hoog)complexe ziekenhuiszorg aanbieden, zoals het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis', zo schrijft de organisatie.

Lees ook: Het VUmc heeft een nieuwe spoedeisende hulp

Bestuur gaat fuseren
De twee ziekenhuizen zijn blij met het besluit. 'AMC en VUmc verwachten zo snel als mogelijk in 2018 bestuurlijk te fuseren. De Raden van Toezicht en de Raden van Bestuur van beide centra zullen dan uit dezelfde personen bestaan. VUmc en AMC blijven nog wel juridisch aparte organisaties', schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. Opvallend is dat Wouter Bos en Hans Romijn, directeuren van respectievelijk het VUmc en AMC, samen leiding gaan na de fusie

Patiënten zullen vooralsnog weinig merken van de fusie. Beide ziekenhuizen blijven voorlopig als voorheen functioneren. Wel wordt er vanaf 2018 een langjarig proces in gang gezet om de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek te integreren.