Mini-college op de pont: 'Heel bijzonder om op zo'n historische plek te spreken'

0
Whatsapp

Stad

Mini-college op de pont: 'Heel bijzonder om op zo'n historische plek te spreken'

6 september 2017, 01.35 uur

Na een lange werkdag of schooldag even je hoofd leegmaken op de pont naar de NDSM-Werf was er vandaag niet bij. Professor en historicus Geert Janssen van de Universiteit van Amsterdam gaf daar vandaag een heus pop-upcollege. Ter ere van het 385-jarig bestaan van de UvA zullen er deze week meerdere colleges gegeven worden op de pont en Janssen beet het spits af.

'Men leek aandachtig te kijken, dat deden ze misschien uit beleefdheid. Maar ik vond het erg leuk om te doen en het is heel bijzonder om hier op het IJ op zo'n historische locatie over geschiedenis te spreken. Ik vond het erg leuk ja', zegt Janssen.

Bijzondere verhalen over de geschiedenis van de stad en dan met name over de plekken waar het pontje langs vaart. De tocht duurt 12 minuten, net lang genoeg voor een kort college. 'Ik dacht ik neem morgen ook de pont van kwart over vijf, dan hoor ik het vervolg. Of iets anders', zegt een van de opvarenden.

Ook over de minder fraaie kant van Amsterdam heeft Janssen een verhaal. 'Tegenover waar nu het Centraal Station is in Noord, de Volewijck, daar was het Galgenveld van Amsterdam. Een executieplek waar de lichamen van veroordeelde criminelen en misdadigers openlijk hingen aan grote palen. Die waren vanaf het water heel goed zichtbaar. Dus als je de stad binnen voer, zag je als een van de eerste dingen die lijken van veroordeelde misdadigers als waarschuwing. Van: als je je in Amsterdam niet aan de regels houdt, dan eindig je daar.'

Een verhaal dat bij een van de toehoorders in de smaak viel. 'Heel leuk. Dat maakt wel indruk. Het is leuk om een inkijkje te hebben in hoe het vroeger ging.' 

Mocht u nou ook een beetje bijgeschoold willen worden, dan kunt u nog terecht op dit pontje tot en met 15 september tussen 17.00 en 18.00 uur.

Whatsapp