Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nuonweg mag wat gemeente Diemen betreft toch weer open

6 september 2017, 16.14 uur · Foto: taxi1108

De Overdiemerweg, beter bekend als de Nuonweg tussen IJburg en Muiden, gaat toch weer open. Na jarenlang touwtrekken tussen Amsterdam en Diemen laat de laatste gemeente weten alsnog te willen meewerken aan de openstelling van de weg op haar grondgebied.

Dit meldt Het Parool vandaag.

De krant laat weten dat Diemen wel allerlei stelt voorwaarden aan de openstelling. Zo willen ze dat alle kosten voor de heropening betaald worden door de gemeente Amsterdam en daarnaast zal de hoofdstad ook moet opdraaien voor eventuele schadeclaims.

Lees ook: Diemen en Amsterdam blijven kibbelen over Nuonweg

De Overdiemerweg werd afgesloten in de zomer van 2014. Dat leidde tot felle protesten van bewoners van IJburg die het winkelcentrum Maxis in Muiden alleen nog via een lange omweg konden bereiken. Ook Maxis dreigde destijds met een schadeclaim wegens gederfde omzet. De afsluiting leidde tot verschillende rechtszaken, maar in alle gevallen werd Diemen in het gelijk gesteld.

Lees ook: 'Nuonweg' verdwijnt, maar komt misschien terug

De gemeente vreesde voor de gevolgen van de openstelling, onder meer voor de lokale middenstand en het sluipverkeer in het dorp. Onderzoeken zouden uitwijzen dat van nadelige effecten nauwelijks sprake zal zijn.

Het zal nog wel even duren voor de straat echt weer open is. De gemeenteraad moet akkoord gaan met het voorstel en daarna zal het het bestemmingsplan moeten worden aangepast.