Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geerte vindt boete wildplassen oneerlijk: 'Te weinig openbare toiletten voor vrouwen'

8 september 2017, 01.32 uur · Aangepast 8 september 2017, 02.05 uur

Geerte Piening is het absoluut niet eens met de boete die ze twee jaar geleden kreeg voor wildplassen. Na een avond stappen op het Leidseplein besloot ze om 06.00 uur 's ochtends haar behoefte op straat te doen. Er werd een boete uitgeschreven waar ze tegen in beroep ging.

In de stad staan 45 urinoirs voor mannen en slechts twee openbare toiletten voor vrouwen. En dat vindt Geerte oneerlijk. 'Mannen en vrouwen worden wel gelijk behandeld in het betalen van een boete maar niet in de faciliteiten om te plassen', zegt ze. Ze wil dat er meer openbare toiletten voor vrouwen komen zodat ook zij naar het toilet kunnen als de kroegen zijn gesloten.

Mannen pissen in de gracht
Op straat kan Geerte op steun rekenen. 'Er kunnen best wat Dixi's bij op het Leidseplein', zegt een voorbijganger. 'Mannen pissen in de gracht en vallen erin, vervolgens worden ze geholpen. Vrouwen krijgen een boete als ze tegen een muurtje aan pissen', meent een andere vrouw.

Lees ook: Politie slingert 'konijn' op de bon voor wildplassen in West

140 euro
Inmiddels gaat het voor Geerte niet meer om de boete maar om het principe. Maandag 18 september komt de zaak voor de rechter. Dan moet blijken of ze de boete van 140 euro wel of niet moet betalen.