Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Huurder in vrije sector woont steeds kleiner en duurder

12 september 2017, 12.17 uur · Aangepast 12 september 2017, 16.12 uur

Huurders zijn door de aanhoudende krapte op de woningmarkt bereid om meer te betalen voor steeds kleinere woningen. Dat blijkt uit huurmarktcijfers van brancheorganisatie Vastgoedmanagement Nederland en NVM over de eerste helft van 2017.

De huurprijzen in de vrije sector liggen in Amsterdam het hoogst met een gemiddelde huurprijs van 18 euro per vierkante meter (exclusief servicekosten). Vorig jaar lag die prijs rond de 16 euro.

Lees ook: Huurstijging nog steeds het hoogst in Amsterdam

Noodgedwongen
Volgens de vereniging zit een groeiende groep bewoners noodgedwongen in een te dure en voor hun gezinssituatie vaak te kleine woning. 'Ze kunnen geen kant op en worden elke maand weer geconfronteerd met hoge woonlasten', aldus Eric Verwey, voorzitter van VGM NL. 'Ze kunnen niet verhuizen naar een passende woning en houden de plaats bezet voor nieuwe instromers.'

Tegen zin in huurwoning
Landelijk geldt dit voor circa 18 procent van de huurders. Zij zijn 36 tot 40 procent van hun maandinkomen kwijt aan huurlasten. Uit een enquête van VGM NL en NVM blijkt dat 1 op 8 huurders (circa 60.000 huishoudens) tegen zijn zin in een huurwoning zit, en liever een koopwoning had gehad. Als belemmeringen worden genoemd dat ze geen of te weinig hypotheek konden krijgen (51%) of geen geschikte woning konden vinden (39%).

Huurmarkt dereguleren
De brancheorganisaties hopen dat het komende kabinet maatregelen neemt om de krapte op de huurmarkt aan te pakken. Ze doen een dringende oproep aan politiek Den Haag om de particuliere huurmarkt te dereguleren, 'zodat particuliere investeringen eindelijk van de grond kunnen komen'.