Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zieke Piet Kops voor de laatste keer naar Amsterdam: 'Het is prachtig'

13 september 2017, 19.53 uur · Aangepast 13 september 2017, 20.10 uur

Wat doe je als je nog maar even te leven hebt? Voor de 88-jarige meneer Kops uit Hengelo was daar maar één antwoord op: Met gierende banden naar Amsterdam om daar nog één keer een onvergetelijke dag te beleven.

Piet Kops is ongeneeslijk ziek door ernstige problemen met zijn hart. Komende week gaat hij naar een hospice, maar hij wilde daarvoor nog heel graag naar Amsterdam en vooral naar het Rijksmuseum.  

Fietstunnel
Wanneer ze daar aankomen begint Kops te stralen: 'Het is een Amsterdammer geweest die dit gemaakt heeft. En daar ben ik heel erg trots op.' Ook begint hij over de fietstunnel: 'Hier hebben ze nou zo'n heibel over gemaakt.'

Straatmuzikanten
53 jaar geleden vertrok hij uit Amsterdam omdat hij op de universiteit in Enschede een baan kreeg. Hij weet zich nog goed te herinneren hoe hij vroeger altijd onder het Rijks doorfietste en prachtige muziek hoorde: 'Toen moest ik van plezier in mijn broek plassen.' Zijn laaste wens is dan ook: samen met zijn vrouw naar de muziek in het tunneltje luisteren. En dat roept veel emotie op: 'Het is prachtig'.

Laatste keer
Meneer Kops reisde zijn hele leven iedere maand met de trein naar de stad om het Amsterdamse gevoel niet te verliezen. Vandaag was zijn laatste keer, maar hij zal altijd een Amsterdammer blijven.