Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks: maak hele binnenstad autovrij

14 september 2017, 09.49 uur · Aangepast 14 september 2017, 10.17 uur

GroenLinks wil af van al het autoverkeer in de binnenstad. Bovendien wil de partij de komende vier jaar 10.000 parkeerplaatsen in de stad schrappen en mogen er per 2025 alleen nog emissievrije auto´s de stad in.

Dat blijkt uit het concept-verkiezingsprogramma dat vandaag gepresenteerd wordt in de gemeenteraad. Met de maatregel zouden 'voetgangers en fietsers elkaar niet langer in de weg zitten', zo staat te lezen in het programma. 'We maken van de Mauritskade, Stadhouderskade, en Nassaukade een groene fiets- en wandelboulevard.'

'Heerschappij voorbij'
'De heerschappij van de auto over de stad is definitief verleden tijd. De voetganger, fietser en het openbaar vervoer krijgen in de stad de ruimte die ze verdienen. De auto verliest zijn gesubsidieerde privileges zoals goedkoop parkeren en immens ruimtebeslag.'

Fietsparkeerplekken
Ook moeten op plekken waar de fietsparkeerdruk hoog is, autoparkeerplaatsen worden omgezet in fietsparkeerplekken. Tevens wil de partij af van de touringcars in de stad en wordt gepleit voor een uitbreiding van de milieuzone.

Hotelstop
Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink wil verder armen tegemoet komen door de gemeente hun schulden te laten afkopen. Ook is hij tegen een verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden. De partij wil ook af van consumentenvuurwerk en pleit voor een hotelstop in de binnenstad.