Stad

Ollongren nu aan het roer in Amsterdam, maar voor hoelang?

19 september 2017, 19.11 uur · Aangepast 19 september 2017, 20.51 uur

Nu de zieke burgemeester Eberhard van der Laan zijn taken heeft neergelegd, staat wethouder Kajsa Ollongren aan het roer. Maar nu is de grote vraag hoe lang Ollongren Amsterdam nog als burgemeester zal dienen.

De roep uit Den Haag klinkt al enige tijd. Ollongren was daar jarenlang de rechterhand van premier Mark Rutte. Drie jaar geleden kwam ze naar Amsterdam om, namens D66, het economiebeleid te bepalen. 'Meer banen en meer woningen' belooft ze.

De stad schoot uit de crisis, lege kantoorgebouwen liepen weer vol. Maar de groei heeft ook een keerzijde, de huizenmarkt is oververhit, miljoenen toeristen en de commercie in vooral het centrum loopt de spuigaten uit.

Ook krijgt ze te maken met het snel oprukkende fenomeen deeleconomie waarbij vooral de vraagstukken rond Airbnb en Uber lastig blijken.

Lees ook: Eberhard van der Laan: van straatvechter tot burgervader

Eerste in lijn
Ollongren is de eerste loco-burgemeester. De wethouder is in dit college 'de eerste in lijn' om de honneurs waar te nemen en dat gebeurde ook al geregeld de afgelopen maanden. 

Met haar prominente rol heeft ze zich echter ook in de kijker gespeeld in Den Haag. Daar onderhandelt haar partij momenteel mee over een te vormen kabinet en Ollongren wordt nadrukkelijk genoemd voor een post als staatssecretaris of minister.

Lees ook: Reacties op vertrek Van der Laan: 'Bewondering voor zijn moed en openheid'

De volgende
Stel, Ollongren gaat. Dan is VVD-wethouder Eric van der Burg de volgende loco-burgemeester in de rangorde. De vraag die dan rijst is of het gewenst is dat een tweede wethouder zijn werk deels neerlegt om het burgemeesterschap waar te nemen? 

De commissaris van de Koning Johan Remkes is uiteindelijk degene die moet bepalen hoe het verder moet. Hij zal nog in overleg gaan met het college en de fractievoorzitters