Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofd-halskanker vaak pas laat ontdekt: operazangeres Wanda was net op tijd

22 september 2017, 00.40 uur · Aangepast 22 september 2017, 17.13 uur

Hoofd-halskanker wordt veel te vaak in een te laat stadium ontdekt. Om die reden vraagt de patiëntenvereniging hoofd-halskanker deze week aandacht voor de symptomen van de ziekte.

Hoofd-halskanker is een erg onbekende vorm van kanker waar tumoren van bijvoorbeeld de tong, de keelholte of het strottenhoofd met stembanden onder vallen. Symptomen van deze vorm van kanker zijn plekjes of zweertjes op de tong, zwelling in de hals, oorpijn of een hese stem. 'Juist omdat deze klachten zo onschuldig lijken wordt het vaak pas laat ontdekt', vertelt Simone Eerenstein van het VUmc.

Tongkanker
Amsterdamse operazangeres Wanda Groesz weet als geen ander wat dit betekent. Ze had tongkanker en werd in eerste instantie niet serieus genomen. 'Het werd ontdekt bij de tandarts maar die zag er in eerste instantie niets in. Dan kom je een half jaar later terug en is het raak', vertelt ze. De tumor kon net op tijd worden weggehaald, sinds die tijd leeft ze met een halve tong.

'Wonder Wanda'
Tegen alle verwachtingen in kan Wanda weer zingen, iets wat doktoren nooit hadden verwacht. Ze wordt dan ook wel Wonder Wanda genoemd. 'De klanken moet je allemaal opnieuw leren. Ik ben meteen de eerste dag begonnen met stukjes uit de krant hardop te lezen. Dan krijg je hele rare klanken, maar ik ben gewoon doorgegaan.'

Ga langs een arts
KNO-arts Eerenstein roept op om langs te gaan bij een arts als symptomen langer aanhouden. 'Als je langer dan drie weken last houdt van een symptoom moet je altijd even langskomen.'