Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsdeel Centrum grijpt veel vaker in bij uitdijende terrasjes

26 september 2017, 17.33 uur · Aangepast 27 september 2017, 15.24 uur · Foto: Peter de Neef

Cafés en restaurants hebben er hier en daar een handje van om hun terras steeds iets verder uit te breiden. Beetje bij beetje slokken de tafeltjes en stoeltjes de stoep op. Maar stadsdeel Centrum treedt dit jaar strenger op tegen terrassen die te ver gaan.

Vorig jaar werd er in de binnenstad maar 44 keer ingegrepen naar aanleiding van klachten van buurtbewoners. Dit jaar staat de teller al op 119. Precies 100 keer werd de terrasoverlast in de zomermaanden geconstateerd.

Lees ook: Stadsdeel en omwonenden willen horecastop in Oud-West: 'Het wordt te druk'

Voetgangers - en dus ook blinden of Amsterdammers in een rolstoel - worden steeds vaker geblokkeerd op de stoep. Bijvoorbeeld door een busje dat op de stoep geparkeerd staat, maar ook terrassen die te veel ruimte in beslag nemen. Het is dan oppassen geblazen met het uitwijken naar de rijbaan of een druk fietspad.

Lees ook: Onderzoek onthult: terras drukker bij zon dan regen

Stadsdeel Centrum heeft daarom een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij er veel vaker wordt gecontroleerd of terrassen zich wel aan de regels houden. Als horecagelegenheden vaker in de fout gaan, dreigen zware maatregelen. De gemeente wil wel cafés de kans geven om zich te beteren en niet meteen overgaan tot sluiting.