Start van hoofdcontent

Stad

nl

30 kilometer per uur en rood asfalt: Frederiksplein wordt fietsstraat

28 september 2017, 10.03 uur · Aangepast 28 september 2017, 20.52 uur

Het Frederiksplein wordt omgebouwd tot fietsstraat. De maximumsnelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur en de weg wordt volledig rood.

Na een geslaagde proef in de Sarphatistraat, zijn auto's vanaf volgend jaar ook op het Frederiksplein alleen nog te gast. 

Lees ook: Stadsbestuur wil meer 'fietsvriendelijke' straten

Volgens de gemeente wordt het met de nieuwe maatregel voor fietsers een stuk veiliger. Tijdens de spits passeren grote hoeveelheden fietsers het plein tussen de Sarphatistraat en de Weteringsschans. Ook wordt het plein overzichtelijker en moet oversteken makkelijker worden.

Lees ook: 'Ik vind het een beetje belachelijk, de hele binnenstad wordt straks alleen maar voor de fiets'

Tramhaltes
Bij de ombouw worden de tramhaltes verplaatst. Er komt een halte in elke richting na de kruising. Twee haltes worden langer, zodat er twee trams tegelijk kunnen stoppen. De halte op de kruising Westeinde/Stadhouderskade vervalt, omdat die dicht bij de halte Westeinde ligt.

Noord/Zuidlijn
Met de herinrichting speelt de gemeente in op de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn. Het GVB verwacht vanwege de nieuwe metrolijn aanzienlijk meer tramverkeer op het Frederiksplein. De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2018.

Lees ook: Weteringcircuit tot einde van jaar onbereikbaar vanaf oostkant

Google Maps