Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam moet van het aardgas af, maar wie gaat dit betalen?

29 september 2017, 17.24 uur · Aangepast 29 september 2017, 23.43 uur

Nog dit jaar wil de gemeente tienduizend woningen aanwijzen die op termijn 'aardgasloos' worden. Goed voor het milieu, maar huurders lijken huiverig voor een overstap. Want wie draait er precies op voor de kosten?

De gemeente wil nog dit jaar tienduizend huurwoningen aanwijzen in de stad die aardgasloos moeten worden. De tijd dringt en nog steeds is niet duidelijk welke woningen dit gaan worden. Dat is opvallend, want het betekent voor bewoners nogal wat als hun woning straks aardgasloos is.

Voor het jaar 2050 moeten alle Amsterdamse huizen van het aardgas af. Dit staat in de door de gemeenteraad vastgestelde strategie 'Naar een Stad zonder Aardgas'. Daarmee wil de gemeente de CO2-uitstoot in de stad flink terugdringen.

Communicatie
Energiedeskundige Evert Hassink van Milieudefensie maakt zich zorgen omdat er nog nauwelijks met bewoners gecommuniceerd is. 'Goed als snel wijken worden aangewezen, maar mensen moeten ook mee kunnen praten. Een grote meerderheid weet nog van niets. De angst dat wonen duurder wordt is onterecht. Daar heeft de Tweede Kamer juist een stokje voor gestoken. Gemeente, verhuurders en energiebedrijven moeten dat uitleggen en huurders serieus nemen. Anders wordt het een heel moeizame operatie.'

En dat bewoners niet staan te springen om op van aardgas af te stappen, blijkt wel. Verschillende woningcorporaties laten weten met huurders in gesprek te zijn, maar op veel weerstand te stuiten. Dat is ook niet gek want de gevolgen zijn groot.

Gevolgen
Om de overstap te maken moeten warmwaterpijpen worden aangelegd. Dit betekent dat straten worden opengebroken en bewoners moeten natuurlijk op een andere manier gaan koken. Het gasfornuis moet vervangen worden voor een elektrische kookplaat. Veel huurders willen dat niet omdat ze bang zijn voor extra kosten.

Betalen
'We streven er naar dat huurders dit niet in hun portemonnee gaan voelen' laat Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties weten. 'De huurder zal sommige dingen zelf moeten betalen, maar dat krijgt hij dan misschien via de energierekening weer terug.'



Maar beloven dat de huurder niet meer gaat betalen, kan De Vries niet. Er hangt een flink prijskaartje aan het overgaan op warmtenetten. Financieel moet het plaatje kloppen en dat is nu nog niet zo. 'Er is meer geld nodig om dit project te bekostigen. Als de gemeente dat niet geeft, gaat het project, denk ik, niet lukken.' 

Verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho reageert in het AT5-programma Park Politiek inhoudelijk op de zaak.