Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook tweedejaars studenten blijven vaker thuis wonen

30 september 2017, 13.01 uur

Niet alleen eerstejaars, ook steeds minder tweedejaars studenten gaan op kamers wonen, blijkt uit nieuwe cijfers van Kences, het kenniscentrum voor studentenhuisvesting.

Volgens Kences is de invoering van het leenstelsel debet aan de toename van het aantal thuiswonende studenten. Sinds september 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer van de overheid. In plaats daarvan moeten ze geld lenen.

Van de eerstejaars studenten zonder basisbeurs woont 26 procent op kamers, tegen 38 procent van de eerstejaars studenten mét basisbeurs. Onder de tweedejaars studenten gaat het om 37 procent, eerder 49 procent, meldt De Volkskrant.

Onwenselijk
'Het lijkt me onwenselijk dat op kamers gaan iets voor de elite wordt', zegt Ardin Mourik, directeur bij Kences. De Landelijke Studentenvakbond noemt de ontwikkeling 'een van de schandelijke gevolgen van de invoering van het leenstelsel'. 'Het is goed voor de sociale en academische vorming om uit huis te gaan. Nu kiezen studenten er niet voor vanwege de financiën', zegt de vakbondsvoorzitter tegen de krant.