Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Lesbisch koppel trouwt 24 keer: tweede huwelijk volgende week in Amsterdam

5 oktober 2017, 18.31 uur · Foto: JF. Pierets

Het Nederlands-Belgische kunstenaarsechtpaar Fleur Pierets en Julian P. Boom geeft elkaar volgende week donderdag in Amsterdam het ja-woord. Wethouder Simone Kukenheim sluit het huwelijk.

Het stel uit Amsterdam en Antwerpen is momenteel op toer langs de 24 landen in de wereld waar je als homostel mag trouwen. Het ja-woord is symbolisch bedoeld. Alle huwelijken zijn onderdeel van het 22-project. Het getal verwijst naar het aantal landen waar de vrouwen mochten trouwen toen ze op het idee kwamen.

In 170 landen mogen de twee nog niet trouwen. 'In Amsterdam werd in 2001 het eerste huwelijk ter wereld tussen mensen van gelijk geslacht gesloten, er zijn sindsdien 23 landen bijgekomen, dat moeten er natuurlijk veel meer worden. Dit kunstproject vraagt hier op een mooie manier aandacht voor', zegt wethouder diversiteit Kukenheim.

De Groene Bocht
Het eerste ja-woord werd op 20 september gegeven in New York. Nederland is het tweede land waar de ceremonie plaatsvindt. Het huwelijk wordt volgende week donderdag om 12.30 uur voltrokken in De Groene Bocht (de Ridderzaal) op de Keizersgracht 452.

De hele toer duurt in totaal ongeveer een jaar. Na Nederland volgen onder andere nog België, Frankrijk, Noorwegen, Engeland, Canada, Mexico, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. 

Het hele lijstje en meer informatie is te vinden op de website van 22 The Project