Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flinke toename van verkeer over oostzijde Amstel door autoluw Muntplein

5 oktober 2017, 21.40 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 12.12 uur

Door het autoluw maken van het Muntplein rijden er veel meer auto's over de oostzijde van de Amstel, om precies te zijn tussen de Sarphatistraat en de Blauwbrug. De gemeente spreekt in een evaluatie van een onvoorzien gevolg en kondigt extra maatregelen aan.

De extra auto's die over de oostzijde van de Amstel rijden zijn niet gewenst in verband met de verkeersveiligheid. Het gaat namelijk om een populaire fiets- en wandelroute. Om het doorgaande verkeer op de Weesperstraat te krijgen, worden er in oktober twee uitneembare paaltjes vlak voor de brug over de Nieuwe Keizersgracht geplaatst. Samen met de bewoners gaat de gemeente kijken of dit voldoende effect heeft.

Lees ook: Muntplein wordt autoluw gemaakt

Ook over de andere grachten rijdt meer verkeer, maar is het toch nog relatief rustig. Wel blijkt uit de evaluatie dat er meer stremmingen op de grachten ontstaan. Er komt een proef met een vrije doorgang op de Herengracht, ter hoogte van het Koningsplein. De gemeente hoopt zo het verkeer over de grachten te spreiden.

Gemeente positief
Ondanks de kinderziektes is de gemeente positief. Het gewenste effect - meer ruimte voor de fietser en voetganger - is namelijk bereikt, zonder negatieve gevolgen voor de doorstroming van het autoverkeer. De doorstroming van de tram op de Munt is zelfs verbeterd. 

Lees ook: Taxi's gebruiken Amstel als sluiproute: 'De hele nacht zoemen ze voorbij je raam'

Daarnaast is er onderzoek gedaan onder fietsers en voetgangers. Zestig procent is positief over de maatregelen. Slechts vijftien procent is negatief. Eind 2016 werd ook onderzoek gedaan naar de ondernemers in de buurt van het Muntplein. Toen was vijftig procent negatief over het autoluw maken van het plein. De gemeente gaat meer onderzoek doen naar de onderliggende redenen hiervan.

De gemeenteraad gaat aan het einde van dit jaar een besluit nemen over de definitieve invoering van de maatregelen rondom het Muntplein.