Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

6 oktober 2017, 10.13 uur · Aangepast 6 oktober 2017, 11.42 uur · Foto: Jos van Zetten

Burgemeester Van der Laan is gisteravond op 62-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

Hij stierf thuis in alle rust, meldt zijn woordvoerder. Van der Laan was al geruime tijd ziek en maakte op 18 september van dit jaar bekend dat hij zijn taken als burgemeester neerlegde. Gisteravond is hij aan de gevolgen van zijn ziekte overleden. 

'Nog een poosje burgemeester'
Begin dit jaar maakte Van der Laan bekend dat hij uitgezaaide longkanker had. In een brief gericht aan alle Amsterdammers was hij zeer open over zijn ziekte en de slechte vooruitzichten. Hij gaf toen aan nog 'een poosje' burgemeester te willen blijven. Maar na ruim een half jaar maakte hij bekend zijn taken als burgemeester neer te leggen. Hij meldde zich ziek bij de commissaris van de Koning Johan Remkes.

Brief
In een wederom openhartige brief schreef hij toen: 'In januari schreef ik dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester zou blijven. De afgelopen maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen. Aan dit poosje komt nu een einde.'

'Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen. Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel'.

AT5 staat uitgebreid stil bij het overlijden van burgemeester Van der Laan. Volg verdere berichtgeving via AT5.nl/vanderlaan.