Start van hoofdcontent

Stad

nl

De handtekeningen zijn binnen: sleepwet-referendum lijkt een feit

9 oktober 2017, 17.57 uur · Aangepast 9 oktober 2017, 20.32 uur

Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn er in geslaagd 300.000 handtekeningen te verzamelen om een referendum over de nieuwe aftapwet af te dwingen.

Door verruiming van de zogeheten Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de overheid straks meer dan ooit te voren. Voortaan kunnen de geheime diensten gegevens van smartphones en computers tappen zonder dat er een specifieke verdenking is.

'Wonderbaarlijk!'
De Amsterdamse studenten krijgen met een referendum nu hun zin en dat komt ondanks alle aandacht de afgelopen week als een mooie verrassing. 'Het is wonderbaarlijk, we zijn nog steeds verbaasd. We moesten in de eerste ronde 10.000 handtekeningen halen en daar twijfelden we al over. Maar nu hebben we 300.000!', jubelt Joran van Apeldoorn.

Lees ook: Amsterdamse student Joran wil referendum over nieuwe aftapwet

De campagne kreeg op bijvoorbeeld weblog Geenstijl veel aandacht, de handtekeningenjacht kwam vooral in een stroomversnelling toen het programma Zondag met Lubach er ruim aandacht aan besteedde.

Deze week worden de handtekeningen door de kiesraad in ontvangst genomen en gecontroleerd. Een datum voor het referendum is er nog niet, de initiatiefnemers hopen zelf dat het gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden.