Stad

Meer agenten, jacht op brievenbusfirma's en met de metro naar Schiphol?

10 oktober 2017, 17.42 uur

Het nieuwe regeerakkoord werd vandaag dan eindelijk gepresenteerd en een eerste blik laat zien dat er het één en ander voor Amsterdam van belang is.

De afgelopen week lekte het één en ander al uit. Zo gaat er geëxpirimenteerd worden met legale wietteelt. Welke gemeente de zogenaamde overheidswiet zal krijgen, is nog niet duidelijk maar Amsterdam heeft zich al gemeld

Dit weekend kwam ook naar buiten dat pooiers en escortbureaus harder zullen worden aangepakt. Vandaag werd het akkoord in zijn volledigheid gepresenteerd, de punten die voor Amsterdam van belang zijn:

Meer agenten in Amsterdam?
De politie krijgt 267 miljoen euro extra budget. Dit is goed nieuws voor het Amsterdamse korps, het is een lang gekoesterde wens van Pieter Jaap Aalbergsberg dat er 500 extra agenten bij komen. 'Soms moeten we zeggen: er is wel zicht op een dader, maar deze zaak pakken we niet op', zei hij in februari dit jaar.

Lees ook: Noodkreet hoofdcommissaris: 500 extra politieagenten nodig in Amsterdam

Het nieuwe kabinet gaat alle motorbendes verbieden. Satudarah wordt de afgelopen weken al aangepakt, het OM liet al weten te werken aan een verbod van de club. Dat verbod moet er dus voor alle motorbendes komen. 

Brievenbusfirma's worden belast
De zogenaamde brievenbusfirma's zijn ook niet meer veilig in de stad. 'We willen een eind maken aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen.' Deze bedrijven zullen straks worden belast, net als ieder ander bedrijf, belooft het nieuwe kabinet.

Expats in de stad hebben nu nog een eigen uitzonderingsregeling voor de belasting, ze betalen nu nog 30 procent. Deze belastingvoordelen zullen worden beperkt. 

Lees ook: 'Trek Noord/Zuidlijn door naar Schiphol'

Betere verbinding met Schiphol
Het kabinet wil dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om de verbindingen met Schiphol te verbeteren, zowel voor auto, trein als metro. De directeur van de luchthaven Schiphol opperde een tijd geleden al een mogelijke uitbreiding van de Noord/Zuidlijn. Al heeft hij het liefst een bovengrondse variant in plaats van bijvoorbeeld een dure tunnel.  

En dan goed nieuws voor toekomstige studenten: per 2018 wordt het collegegeld voor het eerste jaar voor zowel HBO'ers als universitaire studenten gehalveerd. PABO'ers krijgen zelfs de eerste twee jaar voor de prijs van één.