Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Tekenaar Floris Tilanus aan de slag op gevel Utrechtsestraat: 'Ik noem het krassen'

10 oktober 2017, 23.00 uur · Aangepast 11 oktober 2017, 14.55 uur

Tekenaar Floris Tilanus fleurt de Utrechtsestraat een beetje op. Nu daar een winkelpand verbouwd wordt en met houten platen van de buitenwereld wordt afgesloten was het voor hem de gelegenheid om zijn boek te promoten.

Vorig jaar verscheen het boekje 'Zoals het is' van Tilanus. 'Dat tekende ik binnen. Aan een tafel. Daar zat ik overheen gebogen en ik maakte net zoals nu duizenden krasjes. Maar ik vind het heel leuk om nu naar buiten te gaan en zo'n grote tekening te maken. Ik heb dat nog nooit eerder gedaan', aldus de tekenaar. 

Dagenlang werk
Tilanus begon donderdag aan het kunstwerk. Eerst werd de tekening geprojecteerd en vervolgens met duizenden krasjes 'ingekleurd'. Hij vertelt: 'Vanmorgen fietste er iemand langs en die zijn alleen maar ''dank, dank, dank.'' Ook hoor ik van mensen dat het nooit meer weg mag.' Vanwege het overlijden van Van der Laan heeft de tekenaar ervoor gekozen de vlaggen halfstok te hangen op het kunstwerk.

Platen veilen?
Het werk in de Utrechtsestraat is mogelijk nog maar zo'n drie weken te zien. Dan zit de verbouwing er van het winkelpand op. Wat er dan met de platen gaat gebeuren, is nog niet bekend. Tilanus: 'Een vriend zei dat ik het moest veilen. Dat doet Banksy ook.' Eén ding is zo goed als zeker: de tekenaar gaat vaker naar buiten toe om zijn werk te tonen.

Het boek van Floris Tilanus 'Zoals het is' is te koop op zijn website en bij de betere boekhandel.