Stad

Moeder overleden David over fouten brandweer: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

11 oktober 2017, 22.46 uur · Aangepast 11 oktober 2017, 23.03 uur

'Ik krijg mijn zoon nooit terug, maar dit mag nooit meer gebeuren,' dat zegt de moeder van David Swart, de jongen die afgelopen zomer om het leven kwam bij de brand in een studentenflat in Diemen.

Afgelopen weekend kwamen de conclusies van een onafhankelijk onderzoek naar buiten. En die logen er niet om: vooral de onderlinge communicatie tussen brandweermensen schoot ernstig tekort. Toch zijn nog veel vragen van de moeder van David onbeantwoord. 

Zenuwslopend
Het leven van Esther Schoen staat compleet op zijn kop sinds 19 juli. Die dag ontstaat er brand op de begaande grond in de studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. David's moeder hoort het op het nieuws. Ze denkt gelijk aan haar zoon: 'Maar voor de rest dacht ik: "Het moet wel heel toevallig zijn dat het zijn flat is."

Lees ook: Dode gevonden na brand in flat Diemen, vuur mogelijk aangestoken

Maar als ze dan later op het nieuws hoort dat er gewonden zijn gevallen, belt ze toch even haar zoon. Ze krijgt hem steeds niet te pakken. Met de familie besluiten ze dan naar Diemen te rijden om hem te zoeken. 'Dan ga je eerst kijken tussen de mensen en je gaat op lijsten kijken. Je kunt hem niet vinden. En toen moesten we apart zitten en weer wachten. Dat wachten en zoeken is echt zenuwslopend.'

Forse fouten
Pas uren later wordt haar zoon dood gevonden op de twaalfde verdieping. Hij is door rook gestikt. Het is lange tijd een raadsel hoe het kan dat David niet gelijk, maar pas uren later, is gevonden. Na het rapport van afgelopen weekend is daar meer over duidelijk. Er zijn forse fouten bij de brandweer gemaakt, voornamelijk in de onderlinge communicatie.

Lees ook: Drie gewonden bij brand Diemen, hulpdiensten opnieuw uitgerukt voor reanimatie

Volgens de brandweer is het misgegaan bij de communicatie tussen de officier en de brandweerlieden: 'De officier van dienst staat buiten het gebouw, probeert operationeel alles aan elkaar te knopen, de leiding te nemen. En zijn brandweermensen binnen moeten hem voorzien van informatie. En op dat gebied is dat niet goed gegaan.'

Aangifte en onderzoek
De fouten worden dus toegegeven, maar de belangrijkste vraag die na het onderzoek onbeantwoord blijft is: had de dood van David voorkomen kunnen worden? David's moeder heeft aangifte gedaan tegen de brandweer en wil dat de onderste steen bovenkomt. 

'Ik wil overbrengen dat het gewoon heel slecht gesteld is met de brandweerzorg en dat we ervan uitgaan dat we veilig wonen in Nederland. Ik dacht ook dat David veilig in die flat woonde en dat blijkt helemaal niet zo te zijn.' Esther Schoen gaat zelf door met een onderzoek totdat ze antwoord heeft op al haar vragen.