Drie maanden cel voor automobilist die op handhaver inreed

Vier verdachten van bedreiging of geweld tegen werknemers met een publieke functie moesten vandaag voor de politierechter verschijnen. Behalve werkstraffen deelde zij ook celstraffen uit, bijvoorbeeld aan een man die probeerde in te rijden op medewerker Jan van Handhaving en Toezicht.

Nadat zijn huurauto is weggesleept van de Prinsengracht, besluit de man 'm op te halen en gaat richting het gemeentelijk opslagterrein waar z'n auto tijdelijk geparkeerd staat. Hij heeft geen zin om te betalen, stapt in z'n auto en rijdt weg.

'Toen ik naar hal twee wilde lopen, zag ik vanuit m'n ooghoek wat aankomen', vertelt Jan. Het is de huurder van de weggesleepte auto, die met flinke vaart op hem afkomt. 'Toen ik me helemaal had omgedraaid, was de auto bijna be me en moest ik wegspringen.' 

'Veel collega's in de problemen'
Jan raakte niet gewond, maar de gebeurtenis is 'm niet in de koude kleren gaan zitten. "Laat mensen thuis eens realiseren dat veel collega's van mij in de problemen komen." Hij is dan ook tevreden met de gevangenisstraf van drie maanden die de politierechter de verdachte heeft opgelegd.

Justine Asbroek van het Amsterdamse OM benadrukt dat het 'OM extra stevig optreedt als strafbare feiten worden gepleegd tegen mensen met een publieke taak'.

'Dat komt soms tot uiting in de strafeis. Dat heeft ermee te maken dat wij vinden dat deze mensen hun taak in alle veiligheid moeten kunnen uitvoeren. Als dat niet kan hebben we daar als maatschappij last van."