Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kwaliteit van water in grachten en plassen onderzocht: 'Mensen vinden het naar kraanwater smaken'

12 oktober 2017, 01.04 uur

Afgelopen zomer trokken zo'n vijfhonderd Amsterdammers de stad in om voor Waternet de kwaliteit van het water te meten. In grachten, plassen en meren werden verschillende testjes uitgevoerd. En wat blijkt? Het water is lang niet zo vies te zijn als we vaak denken.

Behalve op helderheid en geur, testten de proefpersonen het water uit plassen, grachten en de Amstel ook op smaak. 'We hebben zelf een zoete aardbeiensmaak binnengekregen', zegt initiatiefmeter Pavèl van Houten. 'Ook ijsthee, maar mensen vonden het voornamelijk naar kraanwater smaken.'

Lees ook: Vijfhonderd Amsterdammers gaan waterkwaliteit in de stad onderzoeken

Veel metingen zijn gedaan bij de Gaasperplas, waar het water bijzonder helder blijkt. 'Je kunt er heel goed doorheen kijken', aldus Van Houten. Hetzelfde geldt voor de Ringvaart, waarin bovendien veel planten groeien.

Op basis van de resultaten van het Schone Waterexperiment is een kaart samengesteld. Daarop is bijvoorbeeld te zien dat het water in het Erasmuspark het minst schoon is. Waterexpert Maarten Ouboter: 'Dat water is toch wat baggeriger, niet hetzelfde als in de gracht. Maar de mooiste plekken zijn de plassen."

AT5