Presentator Gülden Ilmaz neemt afscheid van AT5

Journalist, programmamaker en presentator Gülden Ilmaz neemt afscheid van AT5.

Amsterdam maakte in februari 2000 kennis met Gülden. Als presentator van het AT5 Nieuws groeide ze uit tot een van de bekendste gezichten van de zender. In totaal was Gülden ruim dertien jaar als presentator betrokken bij het Nieuws en nam ze de kijker bij de hand tijdens tal van grote nieuwsgebeurtenissen, zoals de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak (2010), en de treinbotsing bij Westerpark (2012). 

'AT5 is de plek waar ik groot ben geworden', blikt Gülden terug op haar jaren achter en voor de schermen. 'Ik kwam hier bleu binnen terwijl ik nog studeerde en ben aan de hand genomen door de beste journalisten in het vak. Ik heb van iedereen iets geleerd en ben er enorm trots op dat ik dat ook steeds aan nieuwe collega's heb mogen doorgeven. Ik ben al mijn collega's dankbaar voor al die mooie jaren, ik ga ze heel erg missen. Nu is het tijd voor iets anders en ik ga even de tijd nemen om terug te blikken en om vooruit te kijken voordat ik een nieuw avontuur aanga. Vertrekken bij AT5 voelt voor mij niet als weggaan bij een werkgever, maar het voelt alsof ik het huis uitga. AT5 is voor mij familie.'

De Straten van Amsterdam
Naast het Nieuws was Gülden het gezicht van tal van andere programma's en live-evenementen. Zo presenteerde ze talkshows De Zwoele Stad en Donkere Dagen, was ze een seizoen presentator van kinderprogramma Basta en startte ze in 2013 als één van de presentatoren van De Straten van Amsterdam. 

Voor dit laatste programma verzamelde Gülden opvallende verhalen uit honderden straten in Amsterdam en keek ze binnen bij tientallen stadgenoten en dook ze met hen de geschiedenis van de stad in. 

Gastvrij
'Door De Straten heb ik de Amsterdammer van dichtbij leren kennen,' vertelt Gülden. 'Dat was een feest. Als verslaggever had ik een vrijbrief om op iedereen af te stappen en iets te doen met mijn verwondering en nieuwsgierigheid naar de stad en haar bewoners. Ik heb honderden betrokken Amsterdammers leren kennen achter al die verschillende gevels. Mensen die geven om hun straat, buurt en stad. Altijd zijn we met met open armen ontvangen en ik wil iedereen heel erg bedanken voor hun verhalen en gastvrijheid. En onze kijkers zijn zo betrokken bij het programma, ik hoorde bijvoorbeeld van de Bijlmerbajes dat ze na onze uitzendingen massaal daar op bezoek zijn geweest om met de vluchtelingen kennis te maken en om ze te steunen. Dat vind ik heel erg ontroerend en mooi.'

'Gülden is al die jaren ontzettend belangrijk geweest voor AT5', stelt adjunct-hoofdredacteur Helène Pronk. 'Gülden is professioneel en heel erg betrokken bij haar onderwerpen, én bij Amsterdammers. Tijdens het maken van De Straten was ze altijd op zoek naar verbinding, een belangrijke taak voor een stadszender.

Ook achter de schermen droeg Gülden haar steentje bij. 'Ze hield zich veel bezig met het opleiden van (jonge) mensen. Dat er zoveel talent bij AT5 vandaan komt hebben we mede aan haar te danken. Ze vond altijd de juiste toon en benadering om het talent in mensen naar boven te halen. Ontzettend betrokken en origineel, écht iemand met hart voor de zaak.'

Laatste afleveringen
In haar laatste twee afleveringen bezoekt Gülden het Leidseplein. Ze kijkt onder meer binnen bij de Stadsschouwburg, bezoekt bewoners van het plein en is te gast in kunstenaarscafé Eijlders. 

Deze twee afleveringen worden donderdag en vrijdag uitgezonden op AT5 en zijn ook te bekijken via AT5.nl/straten.