Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politieke partij Queer wil raad in met transgender-lijsttrekker

17 oktober 2017, 18.43 uur · Aangepast 19 oktober 2017, 12.24 uur · Foto: Jos van Zetten

De eerste, nieuwe lokale partij heeft zich officieel geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ze heet Queer en de lijsttrekker is waarschijnlijk transgender Jeanine Squirrel.

De partij is een initiatief van twee visual artists. 'Wat we willen is van Amsterdam een bruisende stad maken met veel ruimte voor kunst en cultuur, en waar mensen zichzelf kunnen zijn', zegt medeoprichter Enno de Vos tegen AT5. Hij vindt dat het op die terreinen de verkeerde kant opgaat in de stad. 'Bij kunst en cultuur komt er 50 procent bij en op het gebied van gender en seksualiteit moet gewoon iedereen zichzelf kunnen zijn.'

Lees ook: Wil van Soest boos op 50Plus: 'Je gaat toch niet concurreren met ouderenpartijen?'

Queer wil deze thema's niet overlaten aan de gevestigde orde, maar ze zelf bewerkstelligen. 'D66 heeft een hele tijd gehad om dingen te regelen, maar ik vind dat ze het niet voor elkaar hebben gekregen.' De Vos vindt dat de gemeente zowel de cultuursector als fenomenen als ontmoetingsplaatsen beknelt. 'Ook zie je dat mensen die als jongen geboren zijn moeilijk in vrouwenkleren op straat kunnen verkeren.'

Lijsttrekker
De nieuwe partij maakt zich dus sterk voor transgenders en krijgt waarschijnlijk ook eentje als lijsttrekker: Jeanine Squirrel. Queer hoopt op veel steun bij de verkiezingen van 21 maart volgend jaar, maar merkt tegelijkertijd op dat ze pas net zijn begonnen. Er is bijvoorbeeld nog geen website.

Lees ook: Waar blijft de Partij tegen de Bierfiets: 'Voor minder dan de meerderheid doen we het niet'

Queer is de eerste Amsterdamse partij die zich in aanloop van de verkiezingen heeft geregistreerd. Een aantal landelijke partijen gaf eerder al ook van plan te zijn om mee te doen. Dat gaat onder andere om Denk, Artikel 1 (met een nog onbekende, nieuwe naam), 50Plus en de Bond van Wetsovertreders.