Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Betonblokken op Dam en Rokin tegen terroristen

20 oktober 2017, 20.28 uur · Foto: Anne Sachtleven

Op drukke plekken in de binnenstad verschijnen binnenkort de eerste betonblokken en 'ram-palen'. Die moeten het terroristen moeilijker maken om een aanslag te plegen.

Onder andere de Dam, het Rokin en langs de wachtrij bij de Heineken Experience komen objecten die de 'drempel' voor een aanslag moeten verhogen. Het op publiek inrijden door terroristen wordt moeilijker, terwijl het makkelijker is om te vluchten indien dat moet.

Op de langere termijn wil de gemeente 'stevige verzinkbare palen' plaatsen in de binnenstad. Maar plaatsing daarvan neemt veel tijd in beslag.

Lees ook: Gemeente trekt extra geld uit voor anti-terreurmaatregelen en lerarentekort

De maatregelen zijn het resultaat van onderzoek door de gemeente, hulpdiensten en ondernemers naar de kwetsbare locaties in de stad. Behalve de fysieke objecten wordt er ook gekeken naar aanpassing van het 'laad- en losregime' in de binnenstad en meer samenwerking tussen overheid en ondernemers.

Impact
Locoburgemeester Kajsa Ollongren wil in een brief aan de gemeenteraad niet te veel details prijsgeven over de getroffen maatregelen. Dat zou namelijk kwaadwillenden in de kaart kunnen spelen. Hoeveel de maatregelen kosten, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Wethouder Kock over anti-terreurmaatregelen: 'Geld moet niet het probleem zijn'

Ollongren benadrukt dat 'een aanslag nooit helemaal valt uit te sluiten'. 'Ook is het onwenselijk en onmogelijk om op alle locaties waar een aanslag kan plaatsvinden, maatregelen te treffen. De impact hiervan op het normale leven zou onacceptabel groot zijn.'