Jelle Brandt Corstius: 'Ik werd gedrogeerd en gedwongen tot orale seks'

Jelle Brandt Corstius is misbruikt. Dat schrijft de journalist en presentator in een opiniestuk in Trouw. Door wie, kan hij niet zeggen.

Wereldwijd delen mensen onder het motto '#metoo' hun eigen verhalen over seksueel misbruik. Aanleiding is de affaire rond de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, die jarenlang zijn macht gebruikt zou hebben om actrices aan te randen of verkrachten.

Brandt Corstius deelt in Trouw zijn eigen verhaal over dergelijk misbruik. 'In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is. Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht', schrijft hij.

Taboe
In eerste instantie was hij van plan uitvoerig in te gaan op de gebeurtenis. Om nieuwe slachtoffers te voorkomen en seksueel misbruik van mannen uit de taboesfeer te halen. Maar hij ontdekte dat - door gebrek aan getuigen - dit niet mogelijk was. 'Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen', schrijft Brandt Corstius.

Aangifte bij de politie doen is ook niet mogelijk, omdat de zaak al verjaard is. 'Dat is mijn probleem. En het probleem van de vele anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld', aldus de journalist.

#metoo
Door ontboezemingen rond '#metoo' werd vorige week een redacteur van uitgeverij Atlas Contact op non-actief gesteld. Schrijfster Sarah Sluimer had in de Volkskrant beschreven hoe hij jonge vrouwen lastigviel.