Start van hoofdcontent

112

nl

Waarom kon metromoord-verdachte met zelfstandig verlof?

24 oktober 2017, 16.58 uur · Aangepast 24 oktober 2017, 23.35 uur

Het AMC in Zuidoost laat onderzoek doen naar het zelfstandig verlof van Philip O. (27). De psychiatrische patiënt wordt van de moord in metro 53 verdacht.

O. verbleef in aanloop van de dodelijke steekpartij op de gesloten psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Daar mishandelde hij begin juni een verpleegkundige. Dit incident was dusdanig ernstig dat er aangifte werd gedaan. Het AMC was hiervan op de hoogte, benadrukt een woordvoerder tegen AT5.

Lees ook: Verdachte metromoord Zuidoost was psychiatrisch patiënt op verlof

Toch mocht O. op 27 juli, de dag van de moord, met zelfstandig verlof de deur uit. Het team dat O. behandelde, oordeelde dat dit veilig kon. In principe mocht O. maar enkele uren zelfstandig naar buiten, maar hij kwam die dag niet op het afgesproken tijdstip terug. Het AMC deed daarom melding bij de politie.

Extern onderzoek
'Het behandelteam heeft het steekincident niet zien aankomen. Het verloop van de behandeling gaf geen aanleiding om te vermoeden dat de patiënt een direct gevaar vormde voor zijn omgeving', laat het ziekenhuis weten. Eerder was O. al met begeleid verlof terug in de buitenwereld geweest. Maar met de kennis van nu concludeert het AMC dat er iets is misgegaan in de afweging.

Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij in metro: 'Iedereen raakte in paniek en rende naar voren'

Wat er verkeerd is gegaan, wordt nu onderzocht door een extern bureau. De resultaten van dat onderzoek worden half november verwacht en dan voorgelegd aan het Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Afschuwelijk
Vanwege privacyredenen wil het AMC verder weinig kwijt over de zaak. Wel zegt een woordvoerder dat de leiding van het ziekenhuis enorm geschrokken is en het afschuwelijk vindt voor de nabestaanden.

Lees ook: Politie: dodelijke steekpartij in metro is geen terreurdaad

Waarom Philip O. gedwongen opgenomen was op de psychiatrische inrichting van het AMC is nog niet duidelijk. Vandaag stond hij voor het eerst voor de rechter, waar hij een verwarde indruk maakte. Hij zei niks te weten van de moord in de metro.

Aloys Oosterwijk