Start van hoofdcontent

Stad

nl

FNV maakt gehakt van ambulancetop: 'Oud-directeur Ambulance Amsterdam na ontslag directeur in Gelderland'

25 oktober 2017, 09.46 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 09.56 uur

In het rapport 'Het grote falen van de ambulancetop' spreekt vakbond FNV van grote misstanden bij de ambulancediensten in Nederland. Zo kreeg oud-directeur van de Ambulance Amsterdam Jan Pierik een ontslagvergoeding van 200.000 euro en gaat hij tien maanden na zijn ontslag weer aan het werk bij een andere ambulancedienst.

Jan Pierik moest vertrekken vanwege mismanagement bij Ambulance Amsterdam. FNV reageerde toen positief op zijn vertrek. De vakbond had daar al lange tijd op aangedrongen. De ruime ontslagvergoeding van 200.000 euro kwam bovenop zijn reguliere salaris van 200.000 euro. 

Lees ook: Directeur Ambulance Amsterdam vertrokken

Pierik vertrok eind vorig jaar uit Amsterdam. Op 1 november mag gaat hij weer een hoge functie bekleden in de Ambulancetop van Gelderland-Midden, waar hij weer directeur wordt. 

Verlies
Pierik liet de Ambulance Amsterdam vorig jaar achter met een negatief resultaat van ruim een miljoen euro. Het was het derde jaar op rij dat er verlies werd gemaakt. Volgens FNV komt dat vooral door externe inhuur van persoon door krapte op de arbeidsmarkt. In Gelderland-Midden stapt Pierik in een warm bad: daar werd in 2016 nog ruim zes ton winst gemaakt. 

Hoge werkdruk
FNV zegt al jaren aan de bel te trekken over de problemen bij de ambulance. Medewerkers klagen over een veel te hoge werkdruk. 'Wij willen dat er nu eindelijk een lange termijnvisie komt met een daadkrachtige aanpak van dit probleem. Denk bijvoorbeeld aan het versneld opleiden van ambulanceverpleegkundigen en het creëren van meer vaste banen', zegt Fred Seifert van de vakbond.

Door de hoge werkdruk wordt door twee op de drie ambulancediensten in Nederland herhaaldelijk niet op tijd gereden bij een spoedmelding. Daarnaast is ook nog de vraag naar ambulances flink toegenomen, onder andere doordat ouderen langer thuis blijven wonen.