Start van hoofdcontent

Stad

nl

Astrid Holleeder komt met tweede boek: 'Moet beveiliging zelf betalen'

27 oktober 2017, 09.51 uur · Aangepast 27 oktober 2017, 12.47 uur

Astrid Holleeder, de zus van Willem Holleeder, heeft een tweede boek uitgebracht. Ze roept daarin op tot een beter beschermingsprogramma voor getuigen. Sinds haar eerste boek, Judas, krijgt ze beveiliging.

In een interview in De Telegraaf zegt ze dat getuigen beter beschermd zouden moeten worden. Ze heeft ook kritiek op de manier waarop ze zelf beveiligd wordt.

'Getuigen die niet naar het buitenland kunnen, moeten worden geholpen om te overleven. Stel dat een advocaat of notaris wil getuigen, geef die mensen dan een vooruitzicht, een toekomstplan en regel huisvesting en vervoer. Als je niet naar het buitenland wil of kan, moet je dan maar een schietschijf zijn?', zo zegt ze in het interview.

Er zou volgens Holleeder een tussenvorm moeten komen tussen het programma Getuigenbescherming, dat erg ver gaat, en het stelsel Bewaken en Beveiligen. De zussen Astrid en Sonja Holleeder zijn, samen met Willem Holleeders ex-vriendin Sandra, in dat laatste programma ondergebracht. 

Astrid is een belangrijke getuige in het proces tegen Willem. Maar sinds ze haar eerste boek schreef zit ze ondergedoken en moest ze haar werk als advocaat opgeven. 'Er moet structureel iets wijzigen met getuigenbescherming. Ik red me nu wel dankzij Judas. Hoe moet het met die bedreigde getuigen die niet zoveel tegengas kunnen geven als ik?'

Haar nieuwe boek Dagboek van een getuige is deels een aanklacht tegen justitie. Astrid, maar ook haar zus Sonja en Sandra moeten nu zelf hun beveiliging betalen. Ook de bescherming door de dienst Bewaken en Beveiligen zou gebrekkig zijn. Er zou een lek binnen het team zijn geweest en alarmsystemen blijken niet te werken.

Het nieuwe boek ligt vanaf vandaag in de winkels.