Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP: geef Amsterdammers voorrang op een nieuwbouwwoning

28 oktober 2017, 15.05 uur · Aangepast 28 oktober 2017, 22.27 uur

De SP wil mensen die al minstens drie jaar in Amsterdam wonen voorrang geven bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen. Het is één van de voorstellen uit het verkiezingsprogramma van de SP dat vanmiddag werd gepresenteerd.

'Amsterdam van Amsterdammers' heet het verkiezingsprogramma, waarin te lezen valt dat de SP zich zorgen maakt over het sociale karakter van de stad. 'In een wereld waar de markt en het grote geld het steeds meer voor het zeggen hebben, staat het sociale karakter van Mokum onder druk. We zien het dagelijks: de stad wordt duurder en duurder om in te wonen.'

Amsterdammers voorrang
Eén van de meest opmerkelijke voorstellen is om Amsterdammers die tenminste drie jaar in de stad wonen voorrang te geven bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen. Ook jongeren die in Amsterdam studeren krijgen als het aan de SP ligt voorrang. SP-wethouder Vliegenthart: 'Te veel jongeren kunnen nu het huis van hun ouders niet uit. Te veel mensen die hier hun wortels hebben kunnen niet doorstromen naar een andere woning. Door jaarlijks 5000 van de nieuwbouwwoningen, koop én huur, met voorrang toe te wijzen aan Amsterdammers, willen we die problemen aanpakken. Zo zorgen we ervoor dat de schaarse Amsterdamse woningen terechtkomen bij mensen die de stad maken, in plaats van bij mensen die Amsterdam gebruiken om van zichzelf iets te maken.'

Armoede
Verder zet de SP als vanouds sterk in op het terugdringen van armoede. Een voorstel dat veel discussie zal opleveren is het idee om Amsterdammers die 130 procent van het sociaal minimum verdienen in aanmerking te laten komen voor armoederegelingen. Nu is die grens nog 120 procent, de VVD wil juist terug naar 110 procent.   

Lees ook: Politieke strijd over minimaregelingen: 'Een groot verjaardagsfeest kan gewoon niet

Drukte
Natuurlijk is de drukte in de stad bij de SP ook een belangrijk thema. Naast een hotelstop en het verbieden van paardenkoetsen, hop-on-hop-offbussen en partysloepen willen de socialisten de toeristenbelasting verdriedubbelen. Ook willen zij stoppen met Amsterdam Marketing in de huidige vorm. Bovendien moet de maximale verhuurtijd van Airbnb wat de SP betreft terug naar 30 dagen. Opmerkelijk, omdat SP-wethouder Laurens Ivens tot nu toe zei dat dat juridisch niet haalbaar zou zijn. De SP hoopt dat de wet op de vakantieverhuur wordt aangepast zodat bepaalde stadsdelen kunnen worden afgeschermd tegen vakantieverhuur. 

Lees ook: Wethouder Ivens: maximaal 30 dagen Airbnb wenselijk, maar juridisch nu niet haalbaar