Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Weesp stevent af op een fusie met Amsterdam

30 oktober 2017, 21.09 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 21.52 uur

Een meerderheid van de Weesper gemeenteraad lijkt voor een fusie met Amsterdam te zijn. Dat bleek vanavond tijdens een bewonersbijeenkomst in de Grote Kerk van Weesp. Hoewel er volgende week pas over de fusie in de Weesper gemeenteraad wordt gestemd, bekenden de lokale partijen vanavond al kleur.

Weesp wil graag samenwerken omdat bestuurders denken dat de gemeente in de toekomst, met slechts een kleine 20.000 inwoners, niet meer op eigen benen kan staan. De keuze is tussen de gemeenten Gooise Meren en Amsterdam, die beiden een lobby startten om Weesp naar hun gemeente te halen.

De partijen D66, GroenLinks, PvdA en WSP, in totaal goed voor twaalf zetels, hebben een voorkeur voor Amsterdam. Het CDA, de VVD en de DSB (vijf zetels) kiezen liever voor Gooise Meren.

Lees ook: D66 Weesp hoopt op aansluiting bij Amsterdam

De kans is dan ook groot dat de stad in de toekomst bij Amsterdam zal gaan horen. Woensdag wordt er in de gemeenteraad van Weesp over het onderwerp gesproken, op 9 november valt het definitieve besluit.

Eerste conclusie: Weesp stevent af op een fusie met Amsterdam. Historisch. Wie mij dat 4 jaar geleden verteld, had ik voor gek verklaard.

— Christian Pfeiffer (@cfapfeiffer) October 30, 2017