Politiek

Bierfiets vanaf morgen uit binnenstad verbannen

31 oktober 2017, 16.12 uur · Aangepast 1 november 2017, 00.05 uur

taxi1108
taxi1108

De bierfiets mag worden geweerd uit het centrum. Dat heeft de rechter vanmiddag besloten.

Het verbod kan vanaf morgen van kracht worden, zei de rechter. De gemeente laat op Twitter weten dat verbod ook in te voeren. 'Na de uitspraak van de rechter is het nu een feit: vanaf morgen is de bierfiets verboden in de drukste gebieden van het centrum.'

Drastisch
Burgemeester Eberhard van der Laan besloot al eerder om de fiets te verbieden. Vier bierfietsexploitanten stapten naar de rechter. De exploitanten vonden een verbod te drastisch en bovendien onvoldoende door de burgemeester gemotiveerd.

De rechtbank oordeelt nu dat de burgemeester alle belangen op de juiste wijze heeft afgewogen en het verbod ook voldoende heeft gemotiveerd, zo valt te lezen in de uitspraak. Geschreeuw, openbare dronkenschap en wildplassen door toeristen op een bierfiets zouden de 'openbare orde schaden'.

Lees ook: 'Bierfiets per 2017 verboden in binnenstad'

Vrezen voor faillissement
Bierfietsondernemers vrezen een faillissement. Toch weegt de kritiek van de gemeente zwaarder, meent de rechtbank. 'De rechtbank is het met de gemeente eens dat de combinatie van verkeershinder, overlastgevend gedrag en het drukke stadscentrum een verbod op groepsfietsen in het centrum rechtvaardigt.'

Het verbod geldt voor de Haarlemmerbuurt, de grachtengordel-West, het stationsgebied, de Jordaan, de Wallen, de uitgaanspleinen en het oostelijk deel van de oude binnenstad.