Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weesp bij Amsterdam, wat hebben we eraan?

31 oktober 2017, 17.06 uur · Foto: Stadhuis Weesp

De gemeente Weesp gaat bij Amsterdam horen, dat is zo goed als zeker. Voor Weespers uiterst voordelig: ze mogen eindelijk bij de mooiste stad van Nederland horen en gaan acht tientjes per jaar minder rioolheffing betalen. Maar wat hebben wij eigenlijk aan de gemeente met bijna twintigduizend inwoners?

Nou, een hele hoop. Weesp zou zomaar eens een deel van de toeristenproblematiek op kunnen gaan lossen. Nu schittert de Magere Brug nog in de toeristenboekjes, die zou vervangen kunnen worden door de Groenebrug in Weesp. Net iets anders, maar even karakteristiek. In plaats van de Westertoren kunnen groepen met Chinese en Japanse toeristen voortaan naar de Grote of Sint-Laurenskerk in Weesp.

'Small Amsterdam'
Small Amsterdam, zo noemt Klaas Dijkstra het in een reportage die NH Nieuws eerder maakte. Hij wil meer toeristen naar het vestingsstadje lokken. Buiten Klaas zitten veel andere bewoners ook wel te wachten op meer rolkoffertjes en Airbnb's. 'Wij kunnen best wat meer toeristen gebruiken', vertelde een bewoner maandag na een informatiebijeenkomst over de fusie. 'Het is hier hartstikke leuk, laat al die Airbnb-toeristen maar komen.'

Lees ook: Niet alle Weespers blij met fusie: 'Amsterdam lijkt beetje op grote boze wolf'

Dus verdient u uw geld met Airbnb? Woont u op een goudmijntje door de enorme huiswaardestijgingen? Runt u een toeristenwinkeltje? Geniet nog even van al het succes, Weesp komt eraan.